Шид: СУСРЕТ СА БОРЦЕМ НОР-а

Делегација СУБНОР-а АПВ Војводине на челу са председником Јовом Барошевчићем посетила је борца НОР-а из Шида Гаврила Гавру Винчићa. Председник СУБНОР-а АПВ Јово Барошевчић захвалио се Гаврилу Гаври Винчићу и пожелео му добро здравље и да буде нових прилика за сусрет.

Гаврило Гавра Винчић је рођен 16. јула 1926. године у Моловину, фрушкогорском селу шидске општине. Као младић прикључио се партизанском покрету отпора и учествовао у завршним операцијама за ослобођење Југославије од фашизма.

Данас овај времешни борац на прагу 100-те године живи у породичном домаћинству у Шиду и како сам каже „нема на шта да се жали, али од свега највише воли да подели своја сећања са пријатељима и члановима СУБНОР-а“.

Као млад, изузетно храбар и добар организатор више пута је унапређиван и одликован, између осталог, Орденом заслуга за народ са сребрним венцем првог реда, Медаљом за храброст и другим одликовањем. У борбама НОР два пута је рањаван, по завршетку рата као инвалид шесте групе, демобилише се у чину потпоручник, а добитник је и децембарске награде Општине Шид. Као активан члан СУБНОРи РВИ дао је велики допринос на чувању и неговању традиција НОР и других ослободилачких ратова Србије и чувању и заштити споменика и спомен обележја НОР на територији општине Шид.

У Моловин се враћа 1945. године где ради као омладински руководилац и пословођа продавнице. У Шид долази 1949. године и ради у сремском срезу земљорадничких задруга на дужности инспектора контроле роба. У трговинској струци остаје све до пензионисања 1983. године.

Гаврило Гавра Винчић је између осталог и последњи живи сведок страдања Рома које се збило 17. јуна 1942. у сремском месту Моловин. Тога дана усташке снаге су заробиле велики број Рома, највећи део чинили су припадници породице Фамилић о чему је више пута сведочио.

9.12.2023.