Крагујевац: СА РЕЧИ НА ДЕЛА ЗА БОРЦЕ

Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, прописао је да борци остварују право на здравствену заштиту и друга права у вези са остваривањем исте а здравствене установе ће предузети све у оквиру своје надлежности да борачка популација то успешно остварује у Крагујевцу и Шумадији.

Овај општи закључак са уприличеног састанка у ГО СУБНОР Крагујевац, коме су присуствовали директор Дома здравља Крагујевац др Василије Антић, директорка Завода за здравствену заштиту радника др Нада Миловановић, заменик директора Завода за ургентну медицину Крагујевца др Јелена Тијанић, као и представници службе за борачку заштиту града Крагујевца којом приликом је потписан Протокол о сарадњи између СУБНОР-а и наведених институција здравства.

Поздрављајући госте, потпредседник СУБНОР-а Србије, академик пук. Жељко В. Зиројевић, истакао је своје задовољство као и својих сарадника што се данас практично, у пракси спроводе одредбе Закона о правима бораца и што ће сви они који поседују борачку легитимацију остваривати примарну здравствену заштиту, што је још један од показатеља како се борци требају ценити и поштовати.

Директор Дома здравља Крагујевца др Василије Антић, специјалиста интерне медицине, истакао је своје задовољство што се данас налази у изузетној патриотској, антифашистичкој и слободољубивој организацији чији су чланови у ратовима својим грудима, срцем и храброшћу, увек били на бранику Отаџбине и заслужили своје поштовање читавог народа. Ово је само мали знак пажње за све што су чинили и част нам је што вам можемо помоћи и овим путем.

Протокол чије иницирање су покренули ГО СУБНОР Крагујевац и члан Градског већа за борачку заштиту др Гордана Дамњановић, поздрављен је аплаузом свих присутних јер је, како су сви констатовали ово први и прави корак спровођења закона у овој области.

Скупу су се између осталих обратили, мр.Милета Рачић и председник Подружнице ветерана војне полиције Крагујевца, заставник прве класе Зоран Савић као и представници Сектора за борачку заштиту.

У име СУБНОР-а Србије Дому здравља Крагујевац уручено је признање „Велико хвала“ за допринос у очувању тековина антифашистичке борбе Србије. Примајући ово признање др. Антић истакао је да оно још више обавезује и да је подстрек свима запосленима у овој здравственој институцији на чијем је челу.

Треба напоменути да је успешна сарадња остварена до сада и са Центром за социјални рад „Солидарност“ у Крагујевцу који успешно води директор Предраг Ивковић а у току је и договор за остваривање права бораца са Јавно комуналним предузећима.

Ово је још један показатељ борбе СУБНОР-а за своје чланство а превасходно за учеснике борачке популације из ратова 1991-1999. године.