СЛОВЕНСКИ КОМИТЕТ ЧЕШКЕ У ПОСЕТИ СУБНОР-у МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ЛАЋАРАК

У понедељак 24. априла 2023. године СУБНОР-у Месне заједнице Лаћарак у радној посети је био Мирослaв Хавлик уредник Словенског комитета Чешке у пратњи Олге Милуновић председнице удружења „Славјаносербија“.

Захваљујући љубазношћу директора Музеја Срема господина Андрије Поповића гости су имали прилику да посете поставку градског  Музеја. Потом су посетили Историјски архив „Срем“, где су у пријатној атмосфери обавили састанак са запосленима. Након тога су у пратњи Заменика председника СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак Дејана Уметића посетили гробове војника Црвене армије на Старом православном гробљу као и гроб др Владислава Ханосека припадника Ческе националне мањине који је живео у Сремској Митровици и оставио велики траг у историји града.Посета је настављена обиласком Меморијалог комплекса „Спомен гробље“. Спомен-гробље у Сремској Митровици се налази поред старог православног гробља, на месту где су биле заједничке гробнице неколико хиљада погинулих и стрељаних током Другог светског рата. На овом месту подигнут је меморијални комплекс „Спомен-гробље“, на простору површине од око 12 хектара. Данас оно је заштићено као знаменито место од великог значаја. Ово гробље је уређено 1959. године према пројекту архитекте Богдана Богдановића, а свечано отварање одржано је 4. јула 1960. године. Спомен-гробље у Сремској Митровици једно је од највећих и најстрашнијих губилишта Другог светског рата у Републици Србији. Неколико хиљада житеља Срема сурово је мучено и убијено у јамама које су се налазиле непосредно уз православно гробље. Овде је убијен и сахрањен и сликар Сава Шумановић као и многи други знани и незнани. На спомен-гробљу сахрањено је 308 бораца Народноослободилачке војске Југославије, 20 војника бугарске и 18 војника Црвене армије, као и четири народна хероја из Срема: Јанко Чмелик, Бошко Палковљевић Пинки, Слободан Бајић Паја и Станко Пауновић Вељко.

Након посете уприличен је радни састанак представника СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак и Мирослава  Хавлика уредник Словенског комитета Чешке, на овом састанку је договорена даља сарадња ове две организације на неговању тековина антифашизма.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак