ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ЗЛОЧИНА У ЛОГОРУ ЈАСЕНОВАЦ И НДХ

У спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској обележен је Дан сећања на жртве усташких злочина у логору Јасеновац и Независној Држави Хрватској.

Парастосу жртвама усташког геноцида у Доњој Градини у Другом светском рату и полагању венаца присуствовао је државни врх Републике Српске и Србије. Присутни су били и амбасадори Израела за БиХ са седиштем у Тирани Галит Пелег, Русије Игор Kалабухов, Србије Александар Ђорђевић, представници кинеске и мађарске амбасаде, Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ, градова и општина у Српској, представник СУБНОР-а Србије, председник Удружења логораша „Јасеновац“ Славко Милановић, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и потомци жртава. Обележавању су присуствовали и лидер Демократског фронта из Црне Горе Андрија Мандић, председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Министарству спољних послова Србије Арно Гујон.

Делегације Републике Србије и Републике Срспске, предвођене Александром Вучићем и Милорадом Додиком, положиле су венце на спомен-обележје јасеновичким жртвама у Доњој Градини, а после полагања венаца служен је парастос.

У свом обраћању великом броју присутних Председник Србије је истакао да на овим просторима смо готово усамљени, сви остали би желели или да трајно узму нешто наше, или да се ми не питамо ни за шта. Наш одговор је поштовање, мир, али и одлучност. И док се сећамо наших жртава јасеновачког, али и других стратишта, истовремено треба да размишљамо како да градимо привреду, економију и чувамо виталне, националне интересе. У свом излагању посебно је истакао потеребу да будемо јединствени увек једни другима од помоћи, увек једни другима од помоћи, а Србија ће увек помагати свој народ у Републици Српској. Нека живи Република Српска, нека живи Србија и да никада не заборавимо највеће жртве нашег народа у мученичком Јасеновцу“.

Председник Републике Српске Милорад Додик је у свом обраћању истакао „да је српски народ јединствен у страдању и да је зато данас овде и председник Србије, као и представници Републике Српске. Овде смо обједињени јер припадамо једном народу, а једног дана бићемо једна држава, јер је то наше право и наша историја“, рекао је Додик.

Амбасадорка Израела Галит Пелег прочитала је писмо председника Исака Херцога у коме се наводи да запањујућа лепота Доње Градине и околине камуфлира поражавајућу истину с тог простора на коме је стотине хиљада људи побијено само зато што су имали идентитет Јевреја, Срба или Рома, или зато што су били другачијег политичког погледа.“Заједничка судбина наших предака повезује нас у овом најтмурнијем братству. Наша обавеза је да се сећамо своје браће и да никада не заборављамо зло које је човек способан да учини“, стоји у писму израелског председника.

Председник Светског парламента Рома Драгољуб Ацковић је у име страдалих Рома упутио молитву за све оне који су страдали само зато што су били Роми.

„Ову молитву упућујем онима који су обележени тако и у 84 вагона Рома, колика је то композиција била, а колико је људи ту било никада се неће сазнати. Молим се за све колико год да их је било, јер ово је и једино место на свету где можемо да се молимо на њиховом језику“, рекао је Ацковић.

Данашња манифестација је још једаном показала да људске жртве ,ма које вере и нације биле, нас морају увек и изнова подсећати да фашистичко зло никад не спава и да га никада несмемо игнорисати. Јединство српског народа и свих слободољубивих грађана су гарант слободе и будућности.

23.4.2023