ПРИКАЗ СПОСОБНОСТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ „ГРАНИТ 2023“

Приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“, коме су присуствовали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, одржан је данас на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници.

Приказу поводом Дана Војске Србије присуствовали су председник Владе Мађарске Виктор Орбан, српски члан и председавајућа Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Мађарске Криштоф Шалај Бобровничски, председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Председник Републике Србије приказ способности оценио је „врло добро“ и свим припадницима честитао Дан Војске Србије. Том приликом, председник Вучић захвалио је представницима Републике Српске, Босне и Херцеговине и Мађарске који су присуствовали приказу.

Председник Вучић честитао је Дан Војске Србије и истакао да се тај дан обележава у знак сећања на почетак Другог српског устанка, који је утемељио модерну српску државност у правом смислу те речи.

У свом обраћању председник Вучић је упознао присутне и јавност да је имао одличне разговоре са нашим драгим пријатељима из Мађарске, премијером Орбаном и његовим тимом о заједничкој борби против тероризма. ,,Ми не можемо на другачији начин то да назовемо, јер они су НАТО земља, а ми нисмо и не желимо да будемо. Ми желимо да чувамо своју неутралност, али ћемо у многим областима које се тичу борбе против тероризма и употребе војно-полицијских савремених средстава сарађивати у сваком смислу.“

Обраћајући се присутнима, председник је истакао да је,, наша војска све снажнија, људске капацитете мораћемо да попуњавамо, да будемо квалитетнији и да много улажемо. Наше је да чувамо и штитимо мир, а да сачувате и заштитите мир и људе можете само уколико имате снажну армију. На развоју армије наставићемо да радимо и ја данашњу вежбу, уз сву захвалност и честитке припадницима Војске Србије, оцењујем „врло добро” – истакао је председник Вучић.

Председник Републике Српске Додик честитао је свима на успешном приказу, који, према његовим речима, показује напредак.

Он је истакао да, када се осврнемо, треба да будемо поносни на све што је учињено и што је планирано да се уради, додајући да је поносан што је присуствовао данашњем приказу и што се уверио у напредак Србије.

У веома разноврсном и богатом програму приказане су способности дела снага Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и специјалних снага, дефиле специјалних јединица, налет вазухопловног ешелона, најсавременије наоружање и војна опрема Војске Србије, као и средства у развоју домаће одбрамбене индустрије.

Данашњи приказ наоружања, војне опреме и оспособљености Војске Србије само је још један доказ и потврда наше спремности и одлучности да будемо своји на своме, гарант мира на овим просторима и пример разумевања и хуманизма у светским размерама.

22.4.2023