ДА СЕ НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИ

У организацији Одбора за неговање традиције Владе Србије, на Старом сајмишту, месту погибије хиљада Срба, Јевреја и Рома одржано је комеморативно окупљање поводом обележавања Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава нацизма и фашизма у Другом светском рату.

У име Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања венац су положили државни секретар Зоран Антић и Татјана Миленковић в.д. помоћника министра Сектора за борачко-инвалидску заштиту. Поред представника Града Београда и Војске Србије, као и дипломатског кора цвеће су положили и чланови Удружења логораша „Јасеновац“, представници Јеврејске и Ромске заједнице у Србији, Клуб генерала и адмирала, а у име СУБНОР-а Србије заменик председника генерал-потпуковник Миломир Миладиновић и секретар председника Станислав Рескушић.

Историчар проф. др Милан Кољанин упознао је присутне са дешавањима и зверствима почињеним над Србима, Јеврејим а и Ромима током трајања овог прво сабирног, а потом и логора смрти у којем су вршени нечувени злочини.

Веома је важно да заживи недавно формирни Меморијални центар „Старо сајмиште“, који би имао сталну поставку, а која ће бити доступна посетиоцима након завршетка радова на „Централној кули“ овог стратишта.

Меморијални центар ће стално сведочити и опомињати да се ови и сви други злочини против хуманости никада не забораве.

Неселективно убијање хиљада мушкараца, жена и деце говоре о томе колико идеологија може заслепити људе да у другом човеку не виде, не брата, него ни човека…већ само број.

Надајмо се да је човечанство нешто научило кроз векове, ако не кроз векове оно кроз два најкрвавија рата у својој историји.

Оно што колеба оптимисте јесте чињеница да се и даље широм света сва техничка достигнућа прво искористе у војне сврхе, а тек потом у сврхе које би биле на корист човечанству.

Да ли смо ишта научили…

22.4.2023