СУБНОР ЛАЋАРКА ПРИКАЗАО СВОЈУ ИЗЛОЖБУ У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

Под кровом Архива Војводине 22.4.2023. године, a поводом обележавања Дана сећања на жртве холокауста, геноцида других жртава у Другом светском рату, отворена је изложба „Осамдесет година од страдања становништва Срема у усташкој акцији Виктора Томића 1942. године – Место страдања Спомен гробље“ аутора историчарке Горане Лемајић. Изложбу је организовао СУБНОР Месне заједнице Лаћарак у сарадњи са Историјским архивом „Срем“ и уз подршку Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова Владе АПВ.

Након песничко музичког приказа присутне је поздравио заменик председника СУБНОР-а Лаћарак Дејан Уметић и у свом обраћању истакао је важност неговања културе сећања оних који су своје животе дали  не само за слободу Србије већ и за слободу света. Посебно је истакнута подршка председника Александра Вучића да се и овај тужан датум уврсти у Државни програм обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.

Секретар СУБНОР-а АП Војводине Марјан Кубик, поздравио је присутне и посебно истакао да је заборав недопустив, како због самих жртава тако и због покољења која долазе, и одлучно се успротивио поновној појави фашизма.

Нешто више о изложби и самој акцији Виктора Томића у Срему говорила је  ауторка Горана Лемајић. Ауторка је напоменула да је по броју страдалих у Другом светском рату у Србији, мали пркосни и поносни Срем поднео највеће жртве. Такође, она је истакла и жељу приређивача да ову изложбу погледа што већи број људи јер би се на овај начин и млађи нараштаји више упознали са трагичним догађајима те страшне, ратне 1942. године у Срему, а памћењем и помињањем, одали почаст свим невино страдалим.

На крају се присутнима обратио и отворио изложбу помоћник Покрајинског секретара за Културно наслеђе историчар др Милан Мицић. Он је истакао да је ово јединствени пример како једна Месна организација СУБНОР-а негује културу сећања на све ослободилачке ратове Србије. Посебно је истакао потребу да се страдање становништва Срема лета 1942. године у акцији Виктора Томића, назове правим именом „Злочином и геноцидом“.

 Скупу је присуствовао велики број уважених гостију, између осталих: Милош Урошевић помоћник Покрајинског секретара за борачку и инвалидску заштиту, заштиту цивилних инвалида рата и сарадњу са инвалидским и социјално-хуманитарним удружењима, Посланици Скупштине АПВ, Зоран Мишчевић заменик начелника Градске управе за културу и спорт града Сремске Митровице, представници дипломатског кора две амбасаде, председник Јеврејске општине Нови Сад, представници Националног савета Ромске националне мањине; чланови СУБНОР-а и Друштва за истину, потомци бораца и жртава терора и други.

У музичком делу програма учествовао је хор „Фолклорика“ под руководством диригента Марине Илин, програм је припремила и водила Јасна Арбанас.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак