САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 844349Укупно посета:
  • 2620875Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ГЕНЕРАЛИ И АДМИРАЛИ ЗА МИР

На позив председника Савеза резервних официра и подофицира Бугарске геенрала Стојана Топалова на Осмом конгресу те организације у Софији, учествовали су преставник Клуба генерала и адмирала Србије Душан Војводић и делегација Удружења војних пензионера Србије у саставу генерал-потпуковник Љубомир Драгањац и пуковник Зоран Вучковић. На Конгресу су такође биле делегације борачких организација и официра у резерви Македоније, Украјине и Албаније.

Осим делегата, Конгресу бугарских официра и подофицира у резерви присуствовали су председник Бугарске Росен Плевнелиев, министар одбране, начелник Генералштаба, комадант копнене војске и ваздухопловства и други претставници војске и државе. Њихово активно учешће у раду Конгреса била је најбоља илустрација места и улоге коју Савез резервних официра има у држави и друштву.

Као Врховни командант оружаних снага Бугарске, председник Плевнеилиев посебно је поздравио госте из Србије, Македоније, Украјине и Албаније и нагласио значај сарадње за мир и безбедност у региону. Делегатима и члановима Савеза резервних официра и подофицира поручио је да имају пуну подршку државе и друштва.

Министар одбране је, поред осталог, похвалио међународну активност бугарских официра и сарадњу са суседним земљама.

У знак пажње и поштовања трећи говорник на Конгресу, после председника Републике и министра одбранд Бугарске, био је генерал мајор Душан Војводић, члан Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије.

Поздрављајући Конгрес у име Клуба генерала и адмирала Ссрбије, генерал Војводић је подсетио на регионални сусрет клубова генерала и организација резервних официра Бугарске, Македоније, Црне Горе, Републике Српске и Србије крајем јануара ове године у Београду и Договор о сарадњи Клуба генерала са Савезом резервних официра и подофицира Бугарске.

– Наша жеља је да се боље упознамо, разменимо исксутва и размотримо даље кораке у реализацији протокола о сарадњи, који смо крајем јануара потписали у Београду. По нашој оцени сусрет представника резервних официра из суседних земаља дао значај допринос развоју пријатељских веза и сарадњи у региону.

Крајем јануара у Београду и овде на Конгресу у Софији направили смо нове кораке у остваривању договорених задатака на билателарном и ширем међународном плану. У Клубу генерала и адмирала Србије ценимо да је то у ингтересу наших организација и наших земаља.

– У то име имам част и задовољство да Савезу резервних официра и подофицира Републике Бугарске уручим Захвалницу, као највише признање Клуба генерала и адмирала Србије, а генералу Стојану Топалову књигу са посветом „ПРОФЕСИОНАЛНЕ РЕФЕРЕНЦЕ ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА“     из пера генерал-потпуковника др Радована Томановића, аутора и уредника књиге у издању Клуба генерала.

Завршне тречи генерала Војводића са поруком да је избор ове књиге специјално за војника који одлично зна шта све мора да учини у животу да би постао генерал и примопредају признања делегати и гости поздравили су дугим аплаузом.

Бираним речима Конгресу се затим обратио и признање домаћину уручио генерал-потпуковник Љубомир Драгањац, председник Удружења војних пензионера Србије.

На маргинама Конгреса од 10. до 12. априла генерали Србије имали су посебне разговоре са делегацијама резервних официра, пензионера и војних ветерана из Македоније и Украјине. Са председником Савеза ветерана одбране и безбедности Републике Македоније генерал-мајорем Илијом Николовским размењени су оверени протоколи о сарадњи потписани у Београду. Делегација Украјине, коју је предводио генерал-пуковник у резерви Палиј Виктор Миколајович предложила је нацрт Протокола о сарадњи и позвала делегацију Клуба генерала и адмирала Србије да посети Украјину.

За председника Савеза официра и подофицира у пензији и резерви Бугарске поново је изабран генерал-лајтенант Стојан Топалов. То је трећи мандат генерала Топалова. За лидере невладиних организација у Бугарској нема ограничења.

 

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Софија

  • pedjaza каже:

    Organizacije rezervnih i penzionisanih oficira i podoficira ovim su dokazale da su među prvima i među najrevnosnijima, kada je u pitanju međudržavna saradnja. Ovakvi sastanci bi trebalo da podstaknu i zvanične državne organe pomenutih zemalja da uspostave čvršću saradnju na mnogim poljima, a saradnja vojnih veterana može da im posluži kao jedna od polaznih osnova u trairanju puta dalje saradnje.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.