Сокобања: ОЗРЕНСКЕ ЛЕГЕНДЕ НЕ ТАМНЕ

Озрен који се високо издиже изнад Сокобање и данас чува легенду на своје великане, часне људе и велике патриоте. Истинске револуционаре којима је слобода била светиња и за коју су дали оно највеће – свој живот.

Алекса Маркишић-Павле, поникао у селу Обзовици крај Цетиња, 30. априла 1908. године од оца Јока и мајке Иване, спојио је свој родни крај, где се чуо његов први плач са Сокобањом у којој се угасио његов живот 16/17. фебруара 1942-е. Један од најдаровитијих и најчитанијих тадашњих новинара „Политике“, пре тога ученик алексиначке гимназије у којој ће упознати и своју животну сапутницу Христину, касније учитељицу која је погинула 13. априла 1944. године у партизанима, студент Правног факултета у Београду, касније народни трибун, комесар, секретар ОК КПЈ за срез Сокобањски, у неравноправној борби са више од стотину недећеваца, а захваљујући издаји Чедомира Петровића, херојски гине у Сокобањи. Заједно гине и верни саборац, металски радник Рајко Вићентијевић. Погинуле хероје којима је слобода била важнија од живота, као и борба против фашизма, мртве су недићевци изложили у центру Сокобање, да их народ види и да их застраши. Узалуд.

Поводом годишњице погибије Алексе Маркишића-Павла, комесара Озренског НОП одреда и Рајка Вићентијевића, као и у поводу Дана државности – Сретења, СУБНОР Сокобање у сарадњи са локалном самоуправом, организацијом ОРВС и СПС-а, положили су венце на спомен обележје јунацима погинулим у ослободилачким ратовима 1914-1918. године и на спомен бисту народном хероју Алекси Маркишићу у центру Сокобање.

У име општине Сокобање у поводу празника-Дана државности, говорио је председник др Миодраг Николић и у надахнутом обраћању подсетио присутне на наше светле традиције и слободарство. Председник СУБНОР-а Сокобања др Славољуб Јовановић, преносећи поздраве руководства СУБНОР-а Србије, истакао је значај сећања на легедарне борце који су положили животе за част Отаџбине, за слободу, у борби против највећег зла човечанства-фашизма. Уједно је доктор Јовановић најавио излазак из штампе новог издања књиге „Ватре са Озрена“ групе аутора, која ће ове године угледати светло дана.