СРБИЈА НЕ ЗАБОРАВЉА ЗЛОЧИНЕ НАД СВОЈИМ НАРОДОМ

У Приједору – Република Српска 4. августа је организован скуп и централна манифестација поводом обележавања Дана сећања на страдале и протеране Србе у војно-полицијској акцији „Олуја“, први пут обележена у Републици Српској. На месту познатом као Петровачка цеста хрватски “мигови” су циљано 7. августа 1995. године бомбардовали колону српских избеглица и тада је страдало десет цивила, међу којима четворо деце и 21-годишња девојка. А да не заборавимо и прва масовну ликвидацију Срба у Приједору („Илиндански покољ“) у лето 1941. године. За три дана побијено је око 1500 Срба из града и околних села. Био је ово почетак геноцида над Србима из тадашњег среза Приједор.

Централни део обележавања дана сећања на убијене и протеране Србе из Хрватске у погрому „Олуја“ 1995. године одржан је у присуству председника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика, премијера Републике Србије Ане Брнабић и Српске Радована Вишковића, председника парламената Републике Србије и Српске Владмира Орлића и Ненада Стевандића, српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић, министара и других званичника Србије и РС као и патријарха српског Порфирија. У име СУБНОР-а Србије обележавању је присуствовала и делегација у саставу: председник, генерал мајор Видосав Ковачевић, генерал потпуковник Петар Шкрбић и пуковник пилот Зоран Јаковљевић. Осим званичника Републике Српске и Србије, обележавању је присуствовао и велики број грађана.

Манифестација је почела парастосом који је служио патријарх Порфирије са свештенством у присуству великог броја грађана и званичника Србије и Републике Српске.

Председник Републике Србије Александар Вучић “рекао је да се за „Олују“ користе разни изрази, али не желе да кажу да је то највеће етничко чишћење у Европи од 1945. године.

„Данас је РС тешко. Слушао сам Милета малопре. Тешко је и њему, неће он то да вам каже. Говориће да им је лако, а и сами ће да виде око себе неке који ће да кажу „ма није то ништа, ситница“, ал ће да ћуте као заливени како и они не би добили санкције. Нагледао сам се ја тога. Нагледао сам се тога колико хоћете. И зато сам вечерас овде, зато што сам гледао када је Србија затварала границе на Дрини и није давала браћи из РС и Српске Крајине да пређу. Када људима из Крајине који су тражили хлеб и дом није давала да скрену са аутопута да не би узнемирили некога пред изборе. И никада Србија више неће да затвара своје путеве за своју браћу, за свој народ. Србија ће бити уз свој народ и баш ме брига колику ћу цену и лично да платим и било ко други! Нема више баријера за наш народ! Ма каква мука да погоди наш народ, посао Србије, наш задатак, обавеза и света дужност је да будемо уз народ РС када је тешко, када светска сила РС уводи санкције, да кажемо да ћемо помоћи српском народу на сваки начин“, нагласио је Вучић.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је акција „Олуја“ била удружени злочиначки подухват САД и Хрватске која је, како је навео, једва дочекала да етнички очисти тај простор од Срба.

„То се не може опростити. Америка може бити велика, али је унижена и мала јер према једном малом народу упорно одржава негативан однос, како у Републици Српској тако и у Србији. Америка од првог дана руши права Републике Српске и Дејтонски споразум и никад није престала“, рекао је Додик.

У центру Владе Републике Српске одржан састанак највиших званичника Српске и Србије. После састанка потписан је Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта изградње два меморијална центра посвећена Јасеновачким жртвама Градина и Београд. Оно што нам је било потребно деценијама, а нико није смогао снаге то да покрене и реализује.

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је мир највиша вредност, услов без којег нема истинског људског достојанства, позивајући све, пре свега, верске лидере, да се чува и изграђује мир међу људима и народима.

Сабрали смо се данас не само због тога што имамо право на свој бол и сјећање, већ прије свега што имамо потребу да се молимо Богу за спасење душа пострадалих. Сјећамо се и бола и жртва других. Молећи се забраћу и сестре пострадале Србе, молимо се и за жртве Бошњаке и Хрвате”, рекао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да су бројни Срби нашли уточиште у Приједору наког највећег егзодуса српског народа – акције „Олуја“.

Патријарх је рекао да је српски народ данас сабран у молитвеном сећању на прогнане, нестале и страдале, поручујући да је бол сваке мајке исти, јер бол нема нацију ни веру.

Погром Срба у „Олуји“ почео је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима „Веритаса“, током „Олује“ протерано је више од 220.000 крајишких Срба, а у евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године „Олују“ оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада светски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Председници Српске и Србије претходно су положили венце на спомен-обележју и будућем комплексу са спомен-капелом српским избеглицама убијеним на Петровачкој цести у селу Јањила код Босанског Петровца.

4. јул 2023