СРЕМСКА МИТРОВИЦА НЕ ЗАБОРАВЉА ЗЛОЧИНЕ

Поводом обележавања 28. годишњице злочиначке операције Олуја најтужнијег догађаја из новије историје Срба, град Сремска Митровица се на величанствен начин присeтио свих погинулих и протераних током Олује. На Житном тргу у амбијенту римских ископина организована је на отвореном јавна пројекција филама Олуја“. Пред више стотина грађана, овој пројекцији присуствовало је и чланство СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак и тиме дало допринос обележавању ове тужне годишњице.

Према подацима „Веритаса“, током „Олује“ протерано је више од 220.000 крајишких Срба, а у евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила. Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године „Олују“ оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада светски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Злочиначка операција Олуја је покренута да би Хрватска успоставила контролу над 10.400 km² (око 18,4%), а Босна и Херцеговина над Западном Босном. Операција Олуја почела је у зору 4. августа 1995, док је крај проглашен 7. августа увече, иако су значајне операције чишћења џепова отпора трајале до 14. августа.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак