СУБНОР ЛАЋАРАКA У СЛАВУ 307. ГОДИШЊИЦЕ БИТКЕ НА ВЕЗИРЦУ КОД ПЕТРОВАРАДИНА

Битка на Везирцу код Петроварадина се водила између аустријске и турске војске. Битка се одиграла 5. августа 1716. године, када су Турци поражени и принуђени на повлачење, а сам Дамад Али-паша смртно је рањен. Аустријска војска запленила је велику количину оружја и ратне опреме. Еуген Савојски, чувени војсковођа и још вештији дипломата, пореклом Француз, истакао се у ратовима против Турске, најпре код Петроварадина 1716. године, а затим приликом освајања Београда 1717. године, после чега је склопљен Пожаревачки мир. Значај битке на Везирцу код Петроварадина утолико је већи што су после ње Турци, за сва времена, потиснути јужно од Саве и Дунава.

Место битке је обележено 1902. године спомеником и представља знаменито место од изузетног значаја, Санација и рестаурација споменика извршена је 2006. године.

Поводом 307.годишњице ове славне битке делагација СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак је дан раније 4. августа 2023. године положила венац на спомен обележје и посетила Римокатоличку Цркву Снежне Госпе на Текијама која негује култ везан за ову битку.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак

4.8.2023