ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА ТОПЛИЧКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА

У четвртак, 3. августа представници Градског одбора СУБНОР Прокупље обележили су 82. годишњицу од оснивања Топличког партизанског одреда, полагањем венаца на спомен обележје у Ајдановцу.

Топлички партизански одред формиран је 3. августа 1941. године одлуком Окружног комитета КПЈ за Ниш, који је тим поводом у Топлицу послао Конрада Жилника Слободана и Василија Смајевића Новака. Међутим, припреме за оснивање одреда су се водиле од јуна месеца, када је једна група комуниста на челу са Ратком Павловићем Ћићком, шпанским борцем и капетаном републиканске армије родом из Бериља код Прокупља, отишла на планину Пасјачу, а којима су се придружили још два „Шпанца“: Радивој Увалић Бата и Чедомир Крушевац Чеда. Овој групи је 1. августа саопштена одлука ОК КПЈ за Ниш, да се одред формира у близини манастира у Ајдановцу и да је потребно да се упуте ка том месту.

На дан формирања, одред је чинило 30 бораца. Прво војно-политичко руководство одређено је 15. септембра, а чинили су га: командант Елисије Поповски Марко, заменик команданта Ратко Павловић Ћићко и политички комесар Никодије Стојановић Татко. Прву оружану акцију одред је извео 13. августа, када је нападнута жандармеријска станица у селу Велика Плана. Том приликом су жандарми разоружани и послати кућама, а заплењена је већа количина оружја. Након тога, одред учествује као самостална борбена јединица у многим борбама, до фебруара 1943. године, када улази у састав Првог јужноморавског НОП одреда.

Током свог деловања, одред је чинило око 300 бораца, не рачунајући сеоске месне десетине, а 24 припадника одреда проглашено је за Народне хероје Југославије. Значај Топличког, али и других партизанских одреда на југу Србије, је у томе што су одржали континуитет антифашистичке борбе на овом подручју након Прве непријатељске офанзиве и преласка главнине партизанских снага у Босну.

Вечна слава борцима за слободу Топлице! Смрт фашизму-Слобода народу!

3. август 2023