У НИШУ ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА ХЕРОЈСКОГ УДРУЖЕЊА 37. МОТОРИЗОВАНЕ БРИГАДЕ

Удружење Херојске 37. моторизоване бригаде – Рашка, светом литургијом у Саборном храму Свете Тројице Епархије нишке, обележило је своју славу, Свети Стефан, деспот српски. Ово је иначе и слава свим припадницима Војске Србије.

Ово Удружење се у Нишу по први пут окупило и обележило славу, јер су желели да на још један начин обогате сећање на нашу традицију и да подстакну људе на важност и значај традиције, а посебно на важност и значај бриге о свим људима који су били спремни и стали на браник отаџбине у времену када је то отаџбина од њих тражила.

Ово Удружење баштини традицију и културу сећања на 37. моторизовану бригаду која је за изузетне заслуге у одбрани отаџбине од НАТО агресије 1999. године одликована Орденом народног хероја. Формирано је 24. марта 2022. године и за првог председника изабран је командант генерал Љубиша Диковић.

Овом приликом је речено да никоме није успело да укроти злогласну Дреницу, а то је 1999. године учинила 37. Моторизована бригада из Рашке, која је из састава Друге армије претпотчињена Трећој армији, односно Приштинском корпусу. Нажалост, поред 63 погинулих ,174 војника је тада рањено.

Након молитве и резање колача и културног програма, борци ове славне бригаде, представници друштвено-политичких, борачких и патриотских удружења обишли су Музеј у Команди КоВ, положили венац а затим обишли Ћеле Куле, Медијану и Чегар. Након тога уследило је заједничко дружење и подсећање на славне ратне дане у време рата у одбрани од НАТО-а 1999. године.

У име СУБНОР-а Србије слави је присуствовао председник ГО СУБНОР-а Ниша и члан председништва СУБНОР-а Србије Анђелко Милићевић, пуковник у пензији.

Обраћајући се присутнима генерал у пензији, претходни начелник Генералштаба Војске Србије, члан председништва СУБНОР-а Србије и координатор за Златиборски управни округ Љубиша Диковић, посебно је истакао: „Евидентно је да се улаже у Војску, она је добро организована и технички много спремнија у односу на претходни период. Али оно што је најважније, и порука ове славе иде у том правцу – а то су људи. Морамо још више радити на томе да имамо довољно људи да сва средства са којима располажемо могу користити. Ипак је човек најважнији фактор пре свега одвраћања од агресије, али и оружане борбе уколико до ње дође“.

Иван Милошев, члан Управног одбора Удружења, посебно је истакао да је ово Удружење које баштини традицију и културу сећања на херојску 37. моторизовану бригаду која је с правом, за изузетне заслуге у одбрани отаџбине од НАТО аагресије, одликована Орденом народног хероја. Посебно је нагласио да је циљ да Удружење помогне угроженим борцима не само ове јединице него свих бораца и породица погинулих, да се боре за статусе и права бораца али и да се окупљају и да се друже.

Свештеник Влајко Грабеж у својој молитви, али и надахнутој беседи, подсетио је на живот деспота Стефана Лазаревића, који је са 12 година остао без оца кнеза Лазара Хребељановића, који је дао живот у Боју на Косову. Он је додао да су га мајка Милица и монахиња Јефимија одгојиле у великог родољуба и хришћанина, али и дипломату и војсковођу.

1. августа 2023.