Србија – Русија

ИСТОРИЈА СЕ НЕ СМЕ МЕЊАТИ

Историја је, кажу мудри људи, учитељица живота и због тога, али и из других разлога, не сме да буде подложна политичким и тренутним интересима  и мењана како коме и кад одговара.

Ово је суштина разговора који је у Београду вођен између делегације СУБНОР Србије предвођене председником проф. др Миодрагом Зечевићем и секретара Савета безбедности Руске Федерације Николаја Пaтрушева.

Један од најзначајнијих функционера данашње Русије, Николај Пaтрушев, дошао је у званичну посету нашој држави и преко амбасаде своје земље предложио разговор, готово одмах по доласку у Београд, са представницима СУБНОР-а.

Сусрет је одржан у Амбасади Руске Федерације у присуству амбасадора Александра Чепурина са сарадницима и члановима званичне пратње угледног државника из Москве.

КО ЈЕ БАЦИО АТОМСКУ БОМБУ?

На почетку разговора, Николај Петрушев је обавестио Миодрага Зечевића и делегацију СУБНОР о догађајима у Руској Федерацији везаним за победу у Другом светском рату и о настојањима да се времена у којима су брањени слобода, достојанство и животи не смеју ни по коју цену заборавити.

„Верујемо да у будуће – рекао је Пaтрушев – неће бити глобалних ратова, али има готово свакодневних прохтева да се тензије такве врсте наставе и продубе у регионалним оквирима. И због тога је, по нашем мишљењу,  неопходно да истина о томе шта је било и шта се уопште догађа не остане запретена“.

Секретар Савета безбедности Руске Федерације подсетио је да смо ми овде, у Србији, а последице су видне и даље у разним деловима Београда, бомбардовани 1999. године и да то не сме да исчили из свести народа.

„Недавно је једна наша делегација боравила у Јапану и сазнала необичан податак. Рекли су нам да је направљена анкета међу грађанством са питањем ко је, на крају Другог светског рата, бацио атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки. Знате ли какав је одговор добијен? Атомску бомбу је бацио СССР! Американци су, у тој анкети у Јапану, били на седмом месту и поред тога што је, наравно, непорециво да су њихове снаге творци и егзекутори тог злочина“.

МЛАДИ МОРАЈУ ДА ЗНАЈУ ИСТИНУ

Делегација СУБНОР-а Србије је обавештена и о томе да у Русији има такође покушаја мењања и фалсификовања историје и да су због тога надлежна министарства и стручни органи морали поново да се баве читањем уџбеника за разне узрасте ученика.

„Веома је важно и у данашњем времену – подвукао је Николај Пaтрушев – да се зна ко је крив за оно што се догађало и из којег и каквог су извора подаци презентирани младим нараштајима. Недавно су питали у Лењинграду колико је људи сахрањено на Пискарјевском гробљу у време фашистичке блокаде током Другог светског рата, којег ми, иначе, са разлогом зовемо Отаџбинским ратом. Саопштен је податак о 490 хиљада сахрањених, а онда се сазнало да је у питању, како би се рекло, званична бројка и да је легендарни Лењинград, данашњи Петербург, дао на олтар слободе чак један милион људи. Због чега је разлика? Неко је одмах, по завршетку борби, дао податак и онда га више нису мењали! У појединим срединама, слушамо да, ван и наших граница, увеличавају жртве, а ни једно ни друго није на месту – извор мора да буде поуздан, истина непоколебљива и у интересу пијетета и будућности. У том смислу ми, у Руској Федерацији, прилазимо и припремама за обележавање 100.годишњице Првог светског рата, о чему већ има чврстих наговештаја да се спремају за фалсификовање историјских доказа о том времену, поводима и наводној кривици“.

ПОДСТАКНУТИ  РЕВИЗИОНИСТИ

О овој теми, о упорним покушајима да се историја мења и фалсификује, говорио је и председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић:

„Велике свечаности, заоденуте и наводним научним сесијама, припремају се за идућу годину у Сарајеву, а за нас, у Србији, то је веома важно,  видимо везу са тим периодом и мучким нападом аустроугарске армаде са 1941. годином и почетком бруталног Другог светског рата на нашим просторима. Овде су вођене ослободилачке битке, брањен је живот, а зна се на целом европском континенту и другде ко је и на којој страни био. Било би смешно да није тужно што се овде код нас рехабилитују они који су у Другом светском рату били раме уз раме са фашистима, а народноослободилачки покрет и партизани су све време били, као недељиви део светске антифашистичке коалиције, у биткама против Хитлерове солдатеске и њених помагача. И ослободили смо своју земљу заједно са храбрим борцима Црвене армије, који су, удаљавајући се километрима од својих домова, дошли да помогну и ослободе Европу од освајача“.

Председник проф. др Миодраг Зечевић изнео је и податке о веома раширној делатности СУБНОР-а Србије и о непоколебљивом ставу да се тековине народноослободилачке борбе и антифашизма и даље шире и посебно међу младом генерацијом и не дозволе подстакнути ревизионисти да искривљују историју и спречавају сарадњу са широким фронтом истакнутих бораца против авети фашизма који све више наткриљује планету.

Секретар Савета безбедности Руске Федерације предложио је председнику СУБНОР-а Србије да заједнички одају почаст ослободиоцима Београда у Другом светском рату.

Свечаност је, уз интонирање државних химни Руске Федерације и Србије и почасну чету Војске наше државе, одржана  на Гробљу ослободилаца, где су два генерала положила венац у име министра одбране Александра Вучића. Николај Пaтрушев је, са амбасадором Александром Чепуриним, положио венац у име Руске Федерације.

Црвене руже су на споменик црвеноармејцу положили председник СУБНОР-а Србије Миодраг Зечевић, потпредседник Бранислав Поповић и чланови Председиштва Драгомир Вучићевић и Душан Чукић.

У оквиру разговора, проф. др Миодраг Зечевић уручио је високом државном функционеру Руске Федерације две књиге о херојском путу Прве пролетерске у Другом светском рату.