САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863086Укупно посета:
 • 2654198Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ИСТОРИЈА СЕ НЕ СМЕ МЕЊАТИ

Историја је, кажу мудри људи, учитељица живота и због тога, али и из других разлога, не сме да буде подложна политичким и тренутним интересима  и мењана како коме и кад одговара.

Ово је суштина разговора који је у Београду вођен између делегације СУБНОР Србије предвођене председником проф. др Миодрагом Зечевићем и секретара Савета безбедности Руске Федерације Николаја Пaтрушева.

Један од најзначајнијих функционера данашње Русије, Николај Пaтрушев, дошао је у званичну посету нашој држави и преко амбасаде своје земље предложио разговор, готово одмах по доласку у Београд, са представницима СУБНОР-а.

Сусрет је одржан у Амбасади Руске Федерације у присуству амбасадора Александра Чепурина са сарадницима и члановима званичне пратње угледног државника из Москве.

КО ЈЕ БАЦИО АТОМСКУ БОМБУ?

На почетку разговора, Николај Петрушев је обавестио Миодрага Зечевића и делегацију СУБНОР о догађајима у Руској Федерацији везаним за победу у Другом светском рату и о настојањима да се времена у којима су брањени слобода, достојанство и животи не смеју ни по коју цену заборавити.

„Верујемо да у будуће – рекао је Пaтрушев – неће бити глобалних ратова, али има готово свакодневних прохтева да се тензије такве врсте наставе и продубе у регионалним оквирима. И због тога је, по нашем мишљењу,  неопходно да истина о томе шта је било и шта се уопште догађа не остане запретена“.

Секретар Савета безбедности Руске Федерације подсетио је да смо ми овде, у Србији, а последице су видне и даље у разним деловима Београда, бомбардовани 1999. године и да то не сме да исчили из свести народа.

„Недавно је једна наша делегација боравила у Јапану и сазнала необичан податак. Рекли су нам да је направљена анкета међу грађанством са питањем ко је, на крају Другог светског рата, бацио атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки. Знате ли какав је одговор добијен? Атомску бомбу је бацио СССР! Американци су, у тој анкети у Јапану, били на седмом месту и поред тога што је, наравно, непорециво да су њихове снаге творци и егзекутори тог злочина“.

МЛАДИ МОРАЈУ ДА ЗНАЈУ ИСТИНУ

Делегација СУБНОР-а Србије је обавештена и о томе да у Русији има такође покушаја мењања и фалсификовања историје и да су због тога надлежна министарства и стручни органи морали поново да се баве читањем уџбеника за разне узрасте ученика.

„Веома је важно и у данашњем времену – подвукао је Николај Пaтрушев – да се зна ко је крив за оно што се догађало и из којег и каквог су извора подаци презентирани младим нараштајима. Недавно су питали у Лењинграду колико је људи сахрањено на Пискарјевском гробљу у време фашистичке блокаде током Другог светског рата, којег ми, иначе, са разлогом зовемо Отаџбинским ратом. Саопштен је податак о 490 хиљада сахрањених, а онда се сазнало да је у питању, како би се рекло, званична бројка и да је легендарни Лењинград, данашњи Петербург, дао на олтар слободе чак један милион људи. Због чега је разлика? Неко је одмах, по завршетку борби, дао податак и онда га више нису мењали! У појединим срединама, слушамо да, ван и наших граница, увеличавају жртве, а ни једно ни друго није на месту – извор мора да буде поуздан, истина непоколебљива и у интересу пијетета и будућности. У том смислу ми, у Руској Федерацији, прилазимо и припремама за обележавање 100.годишњице Првог светског рата, о чему већ има чврстих наговештаја да се спремају за фалсификовање историјских доказа о том времену, поводима и наводној кривици“.

ПОДСТАКНУТИ  РЕВИЗИОНИСТИ

О овој теми, о упорним покушајима да се историја мења и фалсификује, говорио је и председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић:

„Велике свечаности, заоденуте и наводним научним сесијама, припремају се за идућу годину у Сарајеву, а за нас, у Србији, то је веома важно,  видимо везу са тим периодом и мучким нападом аустроугарске армаде са 1941. годином и почетком бруталног Другог светског рата на нашим просторима. Овде су вођене ослободилачке битке, брањен је живот, а зна се на целом европском континенту и другде ко је и на којој страни био. Било би смешно да није тужно што се овде код нас рехабилитују они који су у Другом светском рату били раме уз раме са фашистима, а народноослободилачки покрет и партизани су све време били, као недељиви део светске антифашистичке коалиције, у биткама против Хитлерове солдатеске и њених помагача. И ослободили смо своју земљу заједно са храбрим борцима Црвене армије, који су, удаљавајући се километрима од својих домова, дошли да помогну и ослободе Европу од освајача“.

Председник проф. др Миодраг Зечевић изнео је и податке о веома раширној делатности СУБНОР-а Србије и о непоколебљивом ставу да се тековине народноослободилачке борбе и антифашизма и даље шире и посебно међу младом генерацијом и не дозволе подстакнути ревизионисти да искривљују историју и спречавају сарадњу са широким фронтом истакнутих бораца против авети фашизма који све више наткриљује планету.

Секретар Савета безбедности Руске Федерације предложио је председнику СУБНОР-а Србије да заједнички одају почаст ослободиоцима Београда у Другом светском рату.

Свечаност је, уз интонирање државних химни Руске Федерације и Србије и почасну чету Војске наше државе, одржана  на Гробљу ослободилаца, где су два генерала положила венац у име министра одбране Александра Вучића. Николај Пaтрушев је, са амбасадором Александром Чепуриним, положио венац у име Руске Федерације.

Црвене руже су на споменик црвеноармејцу положили председник СУБНОР-а Србије Миодраг Зечевић, потпредседник Бранислав Поповић и чланови Председиштва Драгомир Вучићевић и Душан Чукић.

У оквиру разговора, проф. др Миодраг Зечевић уручио је високом државном функционеру Руске Федерације две књиге о херојском путу Прве пролетерске у Другом светском рату.

[nggallery id=47]
Print Friendly, PDF & Email

9 реаговања на Србија – Русија

 • Lune каже:

  prof Komazec insert

  * Zemlja sa krajnjeg severa Evrope – Island, saopštila je Evropskoj komisiji da odustaje od ulaska u EU, treba li Srbiji, zemlji sa krajnjeg juga, ovo članstvo više nego njima?

  – Ne spadam u klasične evroskeptike, međutim, kada pogledamo šta dobijamo a šta gubimo ulaskom u EU, Srbija bi napravila veliki iskorak kada bi rekla: gospodo u EU, posle svih ponižavanja, mi vam se u ovoj fazi zahvaljujemo, zatražićemo prijem u članstvo kada budemo smatrali da smo sazreli da ne budemo kolonijalni privezak, nego ravnopravni partner. Ako sada uđemo, bićemo u „četvrtom krugu pakla“ zemalja koje služe kao jeftina radna snaga. Praktično bismo bili samo tržište za plasman robe jer smo za malo šta konkurentni. Mi moramo da razvijemo zaštitnu politiku i da sprečimo novi talas krize koji će se pojaviti pred raspad EU, jer je to neminovno. Zbog toga osovina sever-jug počinje da oživljava. Problem je samo ko će prvi iz EU da povuče nogu… Međutim, kada to počne, možemo da očekujemo domino efekat, jer će svako gledati da iz ovog voza što pre iskoči.

 • Lune каже:

  Mnogo puta sam cuo..”na mladjima svet ostaje”, ali, ovi poremecini, drustveni,ekonomski i politicki odnosi,sa remecenjem “geo politickih odnosa”…saucestvovanje u “bilderberg projektima”,kojekakvih domacih i stranih “gospodara prstenova,uglja,nikla,pitke vode i plovnih puteva, njiva i oranica, mladjima sigurno nece ostaviti nista dobro..bice, “rezervna arimija rada”, angazovana po potrebi, dok bude jeftina radna snaga, a onda ce “vlasnici”, nekada drustvenog kapitala, sa iznetim profitima, da spakuju kofere i put pod noge, a mladi nece moci da budu ni “cobani” dok ne uvezu krave i ovce…

  http://misha.blog.rs/gallery/2283/previews-med/Serbia_territorial_pretensions%20srbija%20teritorijalne%20pretenzije.png

  • Lune каже:

   Na zalost, bilo je i nasih drugova, koji su tesko posrnuli..i, ukljucili se u “revizionizam”..sa teskim posledicama po ne samo Srpski, neki ga zovu “Srbski” narod. TVSTUDIO B, je “odradio” jedan intervju sa narodnim herojem Simom Dubaicem, “nevernikom”..”pokajnikom”..i slicno, sa kosom do ramena, izrezbarenim krstom oko vrata, otprilike citirano kaze..”bio sam dole, i ponudio sam im moju pomoc”..”razgovarali smo, da bude “knezevina Knin”, “knezevina Banja Luka”..ostalo je da vidimo, sta ce biti u Srbiji..sta ce biti sa Sumadijom..kraljevina i oko toga”..na ovaj momenat, skoro citirano, dodajem izjavu Seselja u Hagu..”Momcilo Djujic, je insistirao, da se vlast u Beogradu, srusi oruzanim putem, ja sam to odbio, i od tada nisam komunicirao sa njim.( Momcilo Djujic, “vojvoda CIA”, imao je, tokom 1993.godine, u sred ratnih dejstava, otvorenu telefonsku liniju, deset sati nedeljno sa Milanom Babicem)
   Nakon sto je Seselj odbio “nasilni, drzavni udar”, i danas “sveta krava” Vuk Draskovic, je poslao svoje naoruzane formacije u Gospic.

   http://forum.burek.com/vojvoda-novica-randjelovic-u-otvorenom-pismu-poziva-vuka-draskovica-t92600.html.

 • Lune каже:

  BILDERBERG KOMADA SRBIJU, PRAVI SRBIJICU !

  U sred Skupstine, tece rasprava, izvinjavanje u nizu, “bilderbegovaca”, domaceg porekla,bez razmatranja “zlocina pa potom i kazne”…bez spajanja Prvog i Drugog svetskog rata, u kojima, vojska Srbije i nekada Jugoslavije, nikada nisu marsirali po Becu, Budimpesti, Berlinu,Rimu, Sofiji…itd. Za, poglavito Srpski narod, danas za neke SrBski, bilo je veoma opasno, saradjivati sa Narodno oslobodilackim Pokretom, pristupati istom, doturati hranu, zbrinjavati ranjenike, davati informacije o kretanju okupatora, to se placalo zlocinima,vesanjima, streljanjima, obaveznom pljackom. Tako je, postalo opasno, tokom oslobadjanja, nastaviti saradnju sa okupatorom,nemcima, madjarima i drugima, snabdevati ga i spijunirati NOP.

  http://www.pressonline.rs/sw4i/thumbnail/domeniko%20moro.jpg?thumbId=1434465&fileSize=37236&lastModified=1371757909000&contentType=image/jpeg

  Nazad na vrh

 • Dusanka каже:

  Niko ne voli da se sedi na dve stolice. ali Kremlj očigledno ima razumevanja za Srbe i Srbiju. U tome nije ni interes zaobiđen. Zaprepašćena sam i dalje što naši „demokratski“ mediji kriju vesti. Niko neće, čak ni naknadno, da javi kako je izuzetno značajan faktor RF odmah po dolasku u Beograd imao, na svoj predlog, razgovor sa delegacijom SUBNOR-a Srbije o falsifikovanju istorije i trovanju, posebno mladih, lažima o Drugom i Prvom svetskom rati i o pripremama zapadnih država, uz pomoć ovdašnjih „snaga“, da iduću godinu o obeležavanju 1914. u Sarajevu iskoriste kao nove mučke napade na Srbiju. Petrušev je, sa predstavnicima SUBNOR, položio venac na Groblju oslobodilaca Beograda, uz državne himne i počasnu četu Garde Vojske RS. Čiji je interes, aman, da se i ta tema trpa pod tepih? Čiji su to mediji u centru naše države? Šta im smeta? Možda organizacija boraca koja čuva tradiciju ma koliko se ona nekome ne sviđa, ali je, eto, poštuju i vrednuju bar u tako maloj zemlji kao što je Rusija?

 • Stefan каже:

  Zašto mediji ne objavljuju da je veoma visoki funkcioner iz Moskve imao, odmah po dolasku u Beograd i na svoj predlog, razgovor sa delegecijom SUBNOR-a Srbije o prekrajanju istorije i pred mladim naraštajem skrivanje istine o Drugom i Prvom svetskom ratu i pripremanju novih “činjeničnih” napada na našu zemlju kao krivca. I u Vašoj prenetoj vesti stoji da je pomenuta ličnost “šef svih tajnih službi”, a on je na funkciji sekretara Saveta za bezbednost RF – što je daleko važnije i sveobuhvatnije i dokazuje izuzetnu funkciju ličnosti koja je u zvaničnoj poseti Srbiji.

 • pedjaza каже:

  Poseta sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije, Nikolaja Patruševa SUBNOR-u predstavlja veliku čast, imajući u vidu istorijski značaj borbe Crvene armije u slamanju fašizma. Za razliku od naše zemlje, vlasti u Ruskoj Federaciji mnogo više poštuju i neguju tekovine antifašističke borbe. I ako je naša zemlja u samom svetskom vrhu po broju poginulih i ranjenih u Drgom svetskom ratu u odnosu na ukupan broj stanovnika, ovdašnja vlast tekovine NOR-a ne poštuju na način na koji bi trebalo. Primer Rusuke Federacije treba da posluži kao uzor Srbiji, bivšim jugoslovenskim republikama, ali i svim zemljama Evrope i sveta koje su aktivno učestvovale u Drugom svetskom ratu na strani Antifašističke koalicije i podnele velike ljudske i materijalne gubitke u toj borbi. Od velikog je značaja i solidarnost predstavnika Ruske Federacije u borbi protiv sve zastupljenijeg falsifikovanja istorije na štetu antifašističkog pokreta.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.