Срем

НИКО НЕ  СМЕ ДА  МЕЊА  ИСТОРИЈУ!

Свечаном седницом Општинског одбора СУБНОР-а Шид, прослављено је 69.година ослобођења од фашизма у Другом светском рату.

Председник СУБНОР-а Шида и потпредседник Покрајинског одбора Сава Рошић  је истакао: ”Шид са својим селима имао је посебну улогу у борби за сламање фашизма и у завршним операцијама за ослобођење Југославије. На овом подручју вођене су жестоке борбе, био пробијен и Сремски фронт, што је означило и брз завршетак и разбијање фашистичких снага. Борачка организација сада у потпуности остварује циљне задатке на неговању традиција НОБ“.

Председник СУБНОР-а АП Војводине, Светомир Атанацковић, посебно је захвалио локалној самоуправи и присуству највиших руководилаца општине Шид на значајним обележавањима догађаја из народноослободилачке антифашистичке борбе.

”Ревизија историје је кампања. Борце не забрињава што поништавају заслуге за ослобођење земље, већ велика дезоријентација младих. Шта се догађа са просветом? У уџбеницима се НОБ слабо помиње. Да ли ће наши унуци за десет година бити везани само за кафану, нерад и лоповлук? Да ли ће знати уопоште ко су и да је њихова слобода крваво зарађена? Уместо да се хвалимо вредностима по којима смо били познати и признати, као аутентични антифашисти, захваљујући намноженим и острашћеним историчарима уз свестрану подршку и таквих као што је некакав Радош,  изједначавањју нас са сарадницима фашиста. Власт се мора дозвати памети због младих, јер на овакав начин фалсификовања и минимизирања историје, они неће имати будућност“.

Након свечане седнице ОО СУБНОР-а Шид, на спомен костурницу су положени венци и цвеће, као и на спомен плочу погинулих бораца НОР-а и жртава фашистичког терора.