Сремски фронт (2)

УВЕК НА ПУТУ ЧАСТИ

На великом народном скупу крај Шида говорио је председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић.

„Седам деценија и још једна година су прошли, али оних 175 дана из 1945. кад је на сремској ораници грмело и севало, ни једна генерација, ни у коме времену, неће сметнути с ума.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Откуцавао је последњи трзај наметнутог Другог светског рата, али хитлеровска фашистичка армада са проданим душама није истицала већ видну белу заставу. Сејали су безнађе и продужавали задње дане агоније пред херојима слободе – младом народноослободилачком партизанском војском и неузаставивом совјетском Црвеном армијом.

СРЦЕ ЈЕ ПОБЕЂИВАЛО ЧЕЛИК

Увек на путу части и независности, наши народи никад нису никоме уступали. Слобода је вазда испред покорности и чанколиства. Вековима је срце побеђивало челик. Плаћена је висока цена која је због неуништивих идеала мање болела. Само на просторима сремско-славонске равнице је олтару отаџбине принето више од 13 хиљада најсавеснијих кћери и синова.

Срећници су јуришали даље у освајање слободе. А после, кад је враг спустио оружје, нису су се млади хероји понели пред ловорикама. Наставили су, на крилима опште народне свести, да граде разрушену земљу. Са новим жељама и вером да рата више никад и нигде не буде.

У овој 2016. док славимо 75 година од првог устаничког партизанског хица у Белој Цркви, кад се сећамо свих етапа тешке борбе за слободан живот, са једом признајемо да је 1945. фашизам само војнички поражен.

Сада се, на жалост и срамоту, осећа да је то исконско зло човечанства, немилосрдни противник часног живота и напретка, чучало у прикрајку и вребало да искочи и планети поново испуни чашу отрова. Нема кутка где не страдају људи, покренуте су километарске колоне несрећника да траже спас од ратног вихора и напасника што са старим поводима и сличним извођачима, заоденутим тобожњом бригом за људска и грађанска права, јуришају у освајање нових територија и природних ресурса. 

Савремени агресори не користе само смртоносну муницију. На располагању је срамни незасити арсенал претњи и уцена упакованих у свеприсутно економско ропство и изолацију разнородним облицима санкција. Као док су инквизитори царовали, али су сада, на њиховом месту, политичка и идеолошка сабраћа.

Посебно су у Европи, а ми смо увек били и јесмо њен не само географски део, измилели повампирени заставници за рачун штићеника из интереса погубне прошлости.

НИКО НЕ МОЖЕ ДА МЕЊА ИСТОРИЈУ

Странице историје су склопљене с падом хитлеровске солдатеске, али повампирени следбеници и наследници по користи хоће силом на срамоту да аболирају евидентне колаборанте и утрпају их међу часне антифашисте и једине  јединствене победнике у Другом светском рату. Новостасали историчари декламују попут естрадних старлета добијене у туђини написане песмице, али и медији, изђикали на сличном шаблону, пропагирају неистине о Народноослободилачком рату, измишљају хероје и непостојећи фронт, наклапају интервјуе са накадним обожаваоцима у народу прокажених губитника, о којима се, гле чуда, снимају филмови и ТВ серије за новац наметнут у транзицијској претплати.

И још приде се укључују судови народни да у име које и чије то правде административним потезом пера мењају историјску истину и правно благосиљају колаборанте што су уз скуте фашистима заједно кројили судбину нашег слободарског народа који је у свим временима увек био на правој страни и због тога увек побеђивао.

 Тако ће и надаље бити. Доказује то и овај данашњи заједнички скуп.

 А СУБНОР Србије са својих преко 130.000 чланова,  бораца славне народноослободилачке партизанске борбе у Другом светском рату, са њиховим потомцима, симпатизерима, антифашистима, свим људима добре воље и патриотске савести, СУБНОР Србије оснивач и учесник широког фронта најјачих антифашистичких организација у свету, поручује са светог места у Срему да неће одступити у најезди која је против интереса и бољитка наше отаџбине, општег мира, слободе и разумевања.

Вечна је и несаломива Србија. У шљивицима, међу горама, на пољима, поред река. Са омладином која дично држи стег слободе и поштења и тражи да наново сазнаје како су њихови преци, заједно са пријатељима из оробљене Европе, допринели слому фашизма и победили у Другом светском рату. Знаће наша младост, као што су то умели њихови стари, да сачува прошлост зарад сигурне будућности.

Храбро и сигурно идимо напред јединствени. То је залога за сутрашњицу. Живела славна народноослободилачка борба вечита инспирација у победама. Живела младост Србије. Живела Србија“ – завршио је Душан Чукић, председник СУБНОР-а Србије, говор на великом народном скупу крај Шида.