САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 870075Укупно посета:
  • 2665313Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

УВЕК НА ПУТУ ЧАСТИ

На великом народном скупу крај Шида говорио је председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић.

„Седам деценија и још једна година су прошли, али оних 175 дана из 1945. кад је на сремској ораници грмело и севало, ни једна генерација, ни у коме времену, неће сметнути с ума.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Откуцавао је последњи трзај наметнутог Другог светског рата, али хитлеровска фашистичка армада са проданим душама није истицала већ видну белу заставу. Сејали су безнађе и продужавали задње дане агоније пред херојима слободе – младом народноослободилачком партизанском војском и неузаставивом совјетском Црвеном армијом.

СРЦЕ ЈЕ ПОБЕЂИВАЛО ЧЕЛИК

Увек на путу части и независности, наши народи никад нису никоме уступали. Слобода је вазда испред покорности и чанколиства. Вековима је срце побеђивало челик. Плаћена је висока цена која је због неуништивих идеала мање болела. Само на просторима сремско-славонске равнице је олтару отаџбине принето више од 13 хиљада најсавеснијих кћери и синова.

Срећници су јуришали даље у освајање слободе. А после, кад је враг спустио оружје, нису су се млади хероји понели пред ловорикама. Наставили су, на крилима опште народне свести, да граде разрушену земљу. Са новим жељама и вером да рата више никад и нигде не буде.

У овој 2016. док славимо 75 година од првог устаничког партизанског хица у Белој Цркви, кад се сећамо свих етапа тешке борбе за слободан живот, са једом признајемо да је 1945. фашизам само војнички поражен.

Сада се, на жалост и срамоту, осећа да је то исконско зло човечанства, немилосрдни противник часног живота и напретка, чучало у прикрајку и вребало да искочи и планети поново испуни чашу отрова. Нема кутка где не страдају људи, покренуте су километарске колоне несрећника да траже спас од ратног вихора и напасника што са старим поводима и сличним извођачима, заоденутим тобожњом бригом за људска и грађанска права, јуришају у освајање нових територија и природних ресурса. 

Савремени агресори не користе само смртоносну муницију. На располагању је срамни незасити арсенал претњи и уцена упакованих у свеприсутно економско ропство и изолацију разнородним облицима санкција. Као док су инквизитори царовали, али су сада, на њиховом месту, политичка и идеолошка сабраћа.

Посебно су у Европи, а ми смо увек били и јесмо њен не само географски део, измилели повампирени заставници за рачун штићеника из интереса погубне прошлости.

НИКО НЕ МОЖЕ ДА МЕЊА ИСТОРИЈУ

Странице историје су склопљене с падом хитлеровске солдатеске, али повампирени следбеници и наследници по користи хоће силом на срамоту да аболирају евидентне колаборанте и утрпају их међу часне антифашисте и једине  јединствене победнике у Другом светском рату. Новостасали историчари декламују попут естрадних старлета добијене у туђини написане песмице, али и медији, изђикали на сличном шаблону, пропагирају неистине о Народноослободилачком рату, измишљају хероје и непостојећи фронт, наклапају интервјуе са накадним обожаваоцима у народу прокажених губитника, о којима се, гле чуда, снимају филмови и ТВ серије за новац наметнут у транзицијској претплати.

И још приде се укључују судови народни да у име које и чије то правде административним потезом пера мењају историјску истину и правно благосиљају колаборанте што су уз скуте фашистима заједно кројили судбину нашег слободарског народа који је у свим временима увек био на правој страни и због тога увек побеђивао.

 Тако ће и надаље бити. Доказује то и овај данашњи заједнички скуп.

 А СУБНОР Србије са својих преко 130.000 чланова,  бораца славне народноослободилачке партизанске борбе у Другом светском рату, са њиховим потомцима, симпатизерима, антифашистима, свим људима добре воље и патриотске савести, СУБНОР Србије оснивач и учесник широког фронта најјачих антифашистичких организација у свету, поручује са светог места у Срему да неће одступити у најезди која је против интереса и бољитка наше отаџбине, општег мира, слободе и разумевања.

Вечна је и несаломива Србија. У шљивицима, међу горама, на пољима, поред река. Са омладином која дично држи стег слободе и поштења и тражи да наново сазнаје како су њихови преци, заједно са пријатељима из оробљене Европе, допринели слому фашизма и победили у Другом светском рату. Знаће наша младост, као што су то умели њихови стари, да сачува прошлост зарад сигурне будућности.

Храбро и сигурно идимо напред јединствени. То је залога за сутрашњицу. Живела славна народноослободилачка борба вечита инспирација у победама. Живела младост Србије. Живела Србија“ – завршио је Душан Чукић, председник СУБНОР-а Србије, говор на великом народном скупу крај Шида.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Сремски фронт (2)

  • Lune каже:

    Nije na odmet.da posetite i procitate komentare nick, NIKOLAS,vezano za pisanje telegrafa.rs o Sremskom fronu. Vrlo je indikativno, sto taj nick NIKOLAS, redovno objavljuju i pored morbidnosti,zla,mrznje,nacizma.Nije mi poznato,ko je vlasnik telegrafa.

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.