САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 850278Укупно посета:
 • 2633627Укупно прегледа:
 • 7Тренутно посетилаца:

ХРАБРО И СИГУРНО  ИДЕМО  НАПРЕД

У широкој сремској равници, између Шида и Адашевца, на месту где су пре 71 године младалачке снаге Народноослободилачке партизанске војске, удружене са неустрашивом совјетском Црвеном армијом и припомогнуте патриотама из Италије и Бугарске, разбиле последњи бастион окупаторске завојевачке немачке армаде у Другом светском рату, одржана је у Меморијалном комплексу церемонија у част победника и захвалности жртвама што су живот даровале на олтар отаџбине.

Више хиљада људи из разних крајева Србије, али и из делова негдашње Југославије, чланови борачке организације и њихови потомци,  представници страних амбасада, верских и других заједница, Војске Србије, окупили су се на позив Владе Србије и СУБНОР-а Србије.

На заједничку гробницу положени су многобројни венци и цвеће. Ловоров венац СУБНОР-а Србије положили су и браниoцима родне груде почаст одали Душан Чукић и Душанка Лукић Хавелка и Видосав Ковачевић.

На великом народном митингу говорио је председник Општине Шид Никола Васић. А потом председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић и између осталог нагласио да наша земља иде сигурно и храбро напред, јединствена и непоколебљива у одупирању фашизму што се поново надвио над човечанством.

ГОВОР ДУШАНА ЧУКИЋА НА СРЕМСКОМ ФРОНТУ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ НА ОВОМ ПОРТАЛУ ПОД НАСЛОВОМ ”УВЕК НА ПРАВОМ ПУТУ”.

На скупу је говорио и министар у Влади Републике Србије Александар Вулин:

”Пре 71 годину под овим небом, на овом парчету земље, 13 хиљада најбољих, најлепших и најхрабријих положили су живот да бисмо данас могли овде да стојимо без страха и стида. И зато кад слушамо како је дошло време да се историја мења, да се међу победнике упишу они који су били поражени, да се у слободу упишу они од којих је слобода изборена, онда знамо зашто смо данас овде и да нећемо дозволити да истина буде промењена ни овде ни игде другде.

Не може на исто место и онај од кога је Београд ослобођен и ослободилац Београда, не може нити има места за рехабилитацију Недића. Победници се знају, поражени се знају, жртве се знају и не могу се стављати заједно” – нагласио је министар Александар Вулин.

У Меморијалном комплексу, пред више хиљада људи, изведен је и пригодан уметнички програм.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Сремски фронт

 • Lune каже:

  Sto se tice “igrokaza” Radosa Bajica, on nije van “politike” jedna zemlja dva sistema, Republika i monarhija, kao para drzava, pa se zrtve velikog rata Prvog postuju, u kome je ucestvovao moj , deda po ocu, koji je vodila monarhija,a, Sremski front u kome su mi poginula 3 ujaka, nije vredan paznje od doticnog “bulajica novo doba” bez validnih argumenata.Valja, pomenuti, da ta “nova istorija”, nakaradni “igrokazi”, poput onih vojnika za vojnu paradu uz prisustvo Putina, ali i neki dan, polaganje venaca na Krfu koje polaze Srpska garda, a iza ledja vojvode, vrhovnog komadanta, adjutant u uniformi nepoznatoj sastavu Vojske Srbije.

 • pedjaza каже:

  Dragoslav Dimitrijević Beli, dobrovoljac na Sremskom frontu, odgovara na besmislice reditelja Radoša Bajića o Sremskom frontu, objavljene u Bajićevoj kolumni u “Politici”. Dimitrijevićeva reakcija na Bajićeve nebuloze objavljena je u štampanom izdanju “Politike” pre tri dana.
  Dimitrijević piše:
  “U tekstu “Obren, Mirko i Miloš”, (“Politika” 29. mart), Radoš Bajić, nastavio sa antikomunističkim mantrama pa piše da mu otac Miloš “nije video ni klanicu Sremskog fronta na koju su pod pod pretnjom odmazde, iz poučnih i edukativnih razloga odvikavanja od monarhije prioritetno poslate hiljade golobradih srpskih mladića. Koje je kao mlado žito van svake logike i vojne doktrine nemačka vojska u odstupanju nemilosrdno kosila mitraljezima.” Zato što je valjalo “zavidnim brojem bezrazložnih žrtava srpske mladosti pospešiti pregovaračke pozicije jugoslovenskih komunističkih diktatora u novom dizajniranju karte sveta, Evrope i Balkana”.
  Po starom srpskom običaju da se treba boriti za slobodu svoje otadžbine, a ne po Bajićevoj svakoj logici i vojnoj doktrini, nisam Sremski front doživeo kao klanicu. A gde se na frontu ne gine. Pa samo za četiri dana,u bitki na Ceru 7-9. odnosno 21-23 avgusta 1914, izbačeno je iz stroja 150 srpskih oficira i 8.313 podoficira i vojnika , a 6. septembra 1914. prilikom neuspelog prelaska srpske vojske u Srem kod Čevrntije poginulo je i nestalo 84 oficira i 6.282 podoficira i vojnika, 2. armije, što su veći gubici nego na Sremskom frontu koji je trajao više od pet meseci. I ako je po Bajiću Sremski front bio klanica, šta je ovo bilo?
  Kada je početkom 1945. stiglo naređenje da se godište 1928. i mlađa demobiišu jer ne podležu vojnoj mobilizaciji, nas oko dvadestak iz 4. srpske udarne brigade 21. srpske udarne divizije, nismo hteli da napustimo front, ali ne zbog Bajićeve iskontruisane odmazde, već smo ostali da se borimo do kraja rata.”

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.