САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863343Укупно посета:
 • 2654590Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

ПРАВА  СТРАНА  НИКАД  НЕ  ГУБИ

Наши народи су увек били на правој страни света и због тога никад и нису могли да буду губитници.

Ово је истакнуто на обележавању седме деценије пробоја Сремског фронта у априлу 1945.године, кад су после 175 дана тешког боја јединице славне Народноослободилачке партизанске војске, удружене са непобедивом совјетском Црвеном армијом, нанеле отсудни ударац окупаторској хитлеровској солдатески и њиховим верним помагачима.

Многобројни грађани из разних делова Србије, а из бивших југословенских република, окупили су се на широком платоу око и у Спомен музеју крај Шида да одају вечну почаст борцима који су ослобађали нашу земљу у Другом светском рату.

ИСТАКЛИ  СУ  БЕЛУ  ЗАСТАВУ

На хумке бораца положени су венци Владе Републике Србије, Војске Србије, амбасада савезничке коалиције у времену победе над фашизмом, дипломатских представништва многих држава у Београду, Покрајинске владе Војводине, разних организација, породица бораца.

Ловоров венац СУБНОР-а Србије положили су председник (вд) Душан Чукић, члан Председништва генерал Видосав Ковачевић и члан Републичког одбора пуковник Зденко Дупланчић.

Пробој Сремског фронта, по снегу и мрзном ветру, трајао је од 21. октобра 1944. до 12.априла 1945. На обе стране, нашој и непријатељској, било је око 250 хиљада војника. Тај тежак окршај нанео је немачкој хитлеровској армади одлучан ударац, морали су да истакну белу заставу и заувек напусте српску територију. Са партизанском војском, чији је врховни командант био маршал Тито, бориле су се јединице Црвене армије, бугарске Народне армије, као и бригада ”Италија”.

Цена слобода је била скупа, на нашој страни погинуло је више од 13 хиљада војника, углавном младића из Србије и Црне Горе.

На сремском бојишту остало је 1.100 црвеноармејаца, 630 припадника Народне армије из Бугарске и 163 Италијана у склопу истог антифашистичког корпуса.

На непријатељској, окупаторској фашистичкој, страни погинуло је око 30 хиљада војника, а велики број је пао и у заробљеништво или избачен из строја због рањавања.

Управо о тим ратним данима је на народном скупу у Спомен парку крај Шида говорио учесник у ослобађању Београда и у борбама на Сремском фронту. Члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије, пуковник Зденко Дупланчић, језгровитим речником очевица евоцирао је успомене на храбре дане кад млади борци нису жалили живот на дохвату коначне слободе у предвечерје краја свирепог Другог светског рата.

”Сремски фронт су поставили Немци – рекао је Дупланчић – у намери да бране линију која омогућава извлачење њихових трупа из Грчке и Албаније. Створили су седам одбрамбених линија изузетно фортификационо утврђених у ширини од око 300 километара уоквиреним и Савом, Дравом и Дунавом. Нашим снагама, у оквиру Прве армије, командовао је генерал, Пеко Дапчевић.  У току је био и састанак маршала Тита, са савезничким војсковођама Тобухином и Александером, па нашим јединицама додељен стратегијски део фронта…

Стекли су се услови да су Немци потиснути, наши неустрашиви борци су, зором 12.априла 1945, уз громогласно ”ура, ура”, кренули у назаустављиви јуриш и прогон непријатеља…”.

ПОНОСНИ  СМО  НА ПРЕТКЕ

Један од гласовитих војсковођа, фелдмаршал Херолд Алексндер, командант савезничких снага на Средоземљу, записао је оних значајних још ратних дана 1945:

”Помно сам пратио партизанско ратовање и дао високу оцену вашој војсци. Знам све ваше значајне борбе. У мају 1943. ваша изгладнела војска је издржала неравноправну борбу са 11 непријатељских дивизија. Тешки дани су иза вас и свих нас.  Ускоро ћемо се спојити северно од Јадрана и тако, као прави ратни другови, завршити ову борбу. Поздрављам храбру борбу југословенску и вођу маршала Тита”.

Јунаштво се челичило у победама. О томе је на народном скупу, поводом победе над фашизмом, говорио и амбасадор Руске Федерације у Србији. Александар Чепурин је, поред осталог, рекао:

”Русија има велико поштовање и захвална је српским јунацима који су учествовали у пробоју Сремског фронта. Тај подвиг се никад неће заборавити. Војници Војске Србије биће и у истом страју са војницима Руске Федерације на Паради победе 9, маја на Црвеном тргу у Москви. То је заједнички празник. А наши и ваши ветерани морају да знају да их никад нећемо заборавити, оставити по страни, ми смо у свим временима, заувек, поносни на њих”.

Председник (вд) СУБНОР-а Србије, Душан Чукић, поздравио је скуп у име организације са преко 100 хиљада чланова и великим угледом у међународним ветеранским антифашистичким организацијама и дао до знања да неће бити ни педаљ одступања у активном противљењу ширењу ретроградних појава и величању квислинга из Другог светског рата.

ГОВОР ДУШАНА ЧУКИЋА МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ НА ОВОМ ПОРТАЛУ под насловом ”Странице историје су затворене”

Посебно је на скупу крај Шида истакнут наративни говор члана Владе Републике Србије Александра Вулина.

Министар Вулин је поручио да је истина о злочинима почињеним током Другог светског рата изашла на видело захваљујући и борбама на Сремском фронту:
”Истину коју је непријатељ желео да сакрије о лешевима у Јасеновцу, препуним јамама од Јадовна до Босанаке крајине, о незамисливим злочинима, морала је бити откривена. Циљ наших бораца био је јасан. Српски народ никад није питао колико кошта слобода, али историја се  не сме прекрајати јер ко прекраја историју доживеће да му се она понови. Србија је увек била на страни антифашизма, истине, човечности”.

Александар Вулин, често прекидан аплаузима сагласности, посебно је нагласио:
”Поносни смо на претке и желимо да једног дана будемо достојни и ми оваквог вечног сећања”.

На свечаном обележавању пробоја Сремског фронта, у организацији Владе Србије и СУБНОР-а Србије, изведен је и пригодан уметнички програм. Пред више хиљада људи учествовали су млади глумци и бриљантан хор деце из ансамбла ”Колибри”.

 

Print Friendly, PDF & Email

3 реаговања на Сремски фронт

 • Lune каже:

  Пише Сергеј Батчиков
  Никада ниједна армија у свету, изузев наше рођене Црвене армије, није извојевала толико блиставих победа, и ниједна армија, изузев наше победоносне армије, није тако зрачила светлошћу славе, моћи и величине пред запањеним погледима целог човечанства − писао је Михаил Шолохов о рату 1941−1945, о рату који је за наш народ постао Велики Отаџбински. Премијер Велике Британије В. Черчил је у личној посланици Стаљину 23. фебруара 1945. године нагласио: Будућа поколења признаће свој дуг пред Црвеном армијом исто тако беспоговорно као што то радимо ми који доживесмо до тога да будемо сведоци ових велелепних победа.

  • Lune каже:

   Nasa vojska treba da marsira na Crvenom trgu u Moskvi, i ponosno, na celu formacija nosi ratne zastave Prve proleterske, Druge proleterske..itd, zastave pobednice kojima je mestu toga dana na Crvenom trgu !

 • pedjaza каже:

  U vreme teških borbi na Sremskom frontu, komanda Wehrmachta je formirala Lovačke grupe Jugoistok, komandoske grupe za diverzije iza neprijateljskih linija, za ubacivanje u oslobođenu Srbiju. Ove grupe su se uglavnom sastojale od srpskih kvislinga, koji su prošli specijalnu obuku Gestapoa. Ljudstvo tih grupacija su činili kolaboracionisti koji su se povukli sa Nemcima, ljotićevci i četnici, a njihov vrhovni zapovednik je bio general Dragoljub Draža Mihailović.
  Mihailović je uporedo sa slanjem diverzantskih grupa u Srbiju, vodio i propagandni rat protiv Jugoslovenske armije. On je posebno nalagao svojim jedinicama da udaraju na bratstvo i jedinstvo i raspiruju anti-jugoslovensku propagandu: “Propagirajte da Tito mobiliše samo Srbe i šalje ih u Mađarsku da ginu, a muslimane i katolike čuva.”.
  Tokom borbi na Sremskom frontu od 172 dana ukupno je poginulo preko 13.400 boraca Narodnooslobodilačke vojske, oko 1.100 boraca Crvene armije, 623 borca Bugarske narodne armije i 163 borca brigade “Italija”.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.