Сремски фронт (2)

СТРАНИЦЕ  ИСТОРИЈЕ  СУ  ЗАТВОРЕНЕ

На народном збору крај Шида, поводом обележавања седме деценије пробоја Сремског фронта и величанствене победе над фашизмом у Другом светском  рату, говорио је и Душан Чукић, вд председник СУБНОР-а Србије.

vest 2 dusan cukicПуних 175 дана, пре седам деценија, на сремској ораници је грмело и севало. Јечао је фронт у победничком походу на фашистичку  армаду.

Други светски рат, наметнут као и све војне пре и после, самртнички је роптао. Хитлеровци нацистичке Немачке и њихови верни помагачи нису истицали већ видну белу заставу, своје задње дане агоније продужавали су сејући и даље безнађе пред херојима слободе – младом нашом народноослободилачком партизанском војском и  непоколебљивом совјетском Црвеном армијом.

Покрај Шида био је крај вишеструком непријатељу, а наредних месец дана завршетак четворогодишње борбе до коначног ослобођења.

БОРБА  ЗА ИДЕАЛЕ  БОЉЕГ  ЖИВОТА

 Наши народи никад нису никоме уступали. Увек су независност и слобода испред покорности и чанколиства. Срце је вазда побеђивало челик.

То је, зна се, имало високу цену о којој се није са разлогом марило. На ратиштима Југославије, од 1941. до 1945, олтару отаџбине је принето преко 300 хиљада живота најбољих кћери и синова. Пола милиона је рањено.

 Само на просторима сремско-славонске равнице остало је више од 13 хиљада бораца. Срећници су јуришали даље у освајање слободе. А после, кад је непријатељ положио оружје, нису се заносили ловорикама. На крилима високе народне свести наставили су градећи порушену државу. Са новим идеалима и жељом да рата више никад не буде.

Јесте 1945.године војнички поражен фашизам. А сада се, можда више него икад, осећа и види да је то зло човечанства увек чучало у прикрајку и вребало прилику да ђаволским корацима искочи. Нема на планети кутка у којем, на жалост, не страдају људи у ратном вихору подстакнутим на исти или сличан начин као пре седам деценија.

Поводи нису измењени, чак и начини извођења личе. Само што сада стварне или умишљене газде, заоденуте тобожњом бригом за људска и грађанска права, потежу у освајању територија и природних ресурса не само смртоносну муницију. На располагању је неисрпан срамни арсенал претњи и уцена уденутим у све практикованије економско ропство и изолацију разноразним видом санкција. И уз помоћ удружене политичке и идеолошке сабраће.

Међу нама, али и посебно у Европи, узђикали су заставници повампиреног фашизма, штићеници из интереса мрачне погубне прошлости.

Затворене странице светске историје настоје да прекроје неистином и белодане упорне и верне сараднике окупатора у Другом светском рату утрпају силом на срамоту у фронт антифашиста и чак победничку атихитлеровску коалицију.

НАРОД  УВЕК  НА  ПРАВОЈ  СТРАНИ

Измишљотине се претапају у наклапачке интервјуе. Снимају ТВ серије и филмови за новац отет осиромашеном народу у наметнутој транзицији. Новопрокламовани историчари попут естрадних певачица драме декламаторски једва научену лажну песмицу.

 А судови народни би, гле чуда, административним потезом пера да правно рехабилитују квислинге и мењају историју слободарског народа који је у свим временима храбро био на правој страни и због тога увек побеђивао.

СУБНОР Србије са преко 100 хиљада чланова, ативни борци народноослободилачког партизанског рата, њихови потомци, поштовааоци, симпатизери, сви људи добре воље и патриотске савести,  СУБНОР Србије оснивач и агилни делатник у широком фронту најјачих антифашистичких организација у свету, поручује и са овог светог сремског места да неће ни за педаљ одступити пред ретроградном најездом која је против интереса и бољитка наше отаџбине, општег мира и разумевања.

Вечна Србија, међу шљивама, у горама, на пољима, поред река, наша омладина која дично диже стег слободе и са поносом поново сазнаје колико су њихови преци, заједно са пријатељима из поробљене Европе, допринели коначном слому фашизма у Другом светском рату, сачуваће нашу прошлост у име будућности.

То је залога за сутрашњицу. Домаћински дом нико не поруши док зубе не поломи. Сви као један, руку под руку, храбро и вредно идимо напред јединствени. Тако нам нико, као ни досад, ништа не може – завршио је Душан Чукић, вд председник СУБНОР-а Србије, поздрављајући са ”Смрт фашизму-слобода народу!”,  и славну народноослободилачку партизанску борбу, младост Србије, да наша отаџбина настави смело и успешно поштујући прошлост претходних храбрих генерација.