САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863349Укупно посета:
  • 2654596Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СТРАНИЦЕ  ИСТОРИЈЕ  СУ  ЗАТВОРЕНЕ

На народном збору крај Шида, поводом обележавања седме деценије пробоја Сремског фронта и величанствене победе над фашизмом у Другом светском  рату, говорио је и Душан Чукић, вд председник СУБНОР-а Србије.

vest 2 dusan cukicПуних 175 дана, пре седам деценија, на сремској ораници је грмело и севало. Јечао је фронт у победничком походу на фашистичку  армаду.

Други светски рат, наметнут као и све војне пре и после, самртнички је роптао. Хитлеровци нацистичке Немачке и њихови верни помагачи нису истицали већ видну белу заставу, своје задње дане агоније продужавали су сејући и даље безнађе пред херојима слободе – младом нашом народноослободилачком партизанском војском и  непоколебљивом совјетском Црвеном армијом.

Покрај Шида био је крај вишеструком непријатељу, а наредних месец дана завршетак четворогодишње борбе до коначног ослобођења.

БОРБА  ЗА ИДЕАЛЕ  БОЉЕГ  ЖИВОТА

 Наши народи никад нису никоме уступали. Увек су независност и слобода испред покорности и чанколиства. Срце је вазда побеђивало челик.

То је, зна се, имало високу цену о којој се није са разлогом марило. На ратиштима Југославије, од 1941. до 1945, олтару отаџбине је принето преко 300 хиљада живота најбољих кћери и синова. Пола милиона је рањено.

 Само на просторима сремско-славонске равнице остало је више од 13 хиљада бораца. Срећници су јуришали даље у освајање слободе. А после, кад је непријатељ положио оружје, нису се заносили ловорикама. На крилима високе народне свести наставили су градећи порушену државу. Са новим идеалима и жељом да рата више никад не буде.

Јесте 1945.године војнички поражен фашизам. А сада се, можда више него икад, осећа и види да је то зло човечанства увек чучало у прикрајку и вребало прилику да ђаволским корацима искочи. Нема на планети кутка у којем, на жалост, не страдају људи у ратном вихору подстакнутим на исти или сличан начин као пре седам деценија.

Поводи нису измењени, чак и начини извођења личе. Само што сада стварне или умишљене газде, заоденуте тобожњом бригом за људска и грађанска права, потежу у освајању територија и природних ресурса не само смртоносну муницију. На располагању је неисрпан срамни арсенал претњи и уцена уденутим у све практикованије економско ропство и изолацију разноразним видом санкција. И уз помоћ удружене политичке и идеолошке сабраће.

Међу нама, али и посебно у Европи, узђикали су заставници повампиреног фашизма, штићеници из интереса мрачне погубне прошлости.

Затворене странице светске историје настоје да прекроје неистином и белодане упорне и верне сараднике окупатора у Другом светском рату утрпају силом на срамоту у фронт антифашиста и чак победничку атихитлеровску коалицију.

НАРОД  УВЕК  НА  ПРАВОЈ  СТРАНИ

Измишљотине се претапају у наклапачке интервјуе. Снимају ТВ серије и филмови за новац отет осиромашеном народу у наметнутој транзицији. Новопрокламовани историчари попут естрадних певачица драме декламаторски једва научену лажну песмицу.

 А судови народни би, гле чуда, административним потезом пера да правно рехабилитују квислинге и мењају историју слободарског народа који је у свим временима храбро био на правој страни и због тога увек побеђивао.

СУБНОР Србије са преко 100 хиљада чланова, ативни борци народноослободилачког партизанског рата, њихови потомци, поштовааоци, симпатизери, сви људи добре воље и патриотске савести,  СУБНОР Србије оснивач и агилни делатник у широком фронту најјачих антифашистичких организација у свету, поручује и са овог светог сремског места да неће ни за педаљ одступити пред ретроградном најездом која је против интереса и бољитка наше отаџбине, општег мира и разумевања.

Вечна Србија, међу шљивама, у горама, на пољима, поред река, наша омладина која дично диже стег слободе и са поносом поново сазнаје колико су њихови преци, заједно са пријатељима из поробљене Европе, допринели коначном слому фашизма у Другом светском рату, сачуваће нашу прошлост у име будућности.

То је залога за сутрашњицу. Домаћински дом нико не поруши док зубе не поломи. Сви као један, руку под руку, храбро и вредно идимо напред јединствени. Тако нам нико, као ни досад, ништа не може – завршио је Душан Чукић, вд председник СУБНОР-а Србије, поздрављајући са ”Смрт фашизму-слобода народу!”,  и славну народноослободилачку партизанску борбу, младост Србије, да наша отаџбина настави смело и успешно поштујући прошлост претходних храбрих генерација.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Сремски фронт (2)

  • pedjaza каже:

    Diverzantse grupe su slate u pozadinu radi slabljenja napora Narodnooslobodilačke vojske da otera okupatora iz Jugoslavije. Jedna od najpoznatijih je bila Gašparevićeva grupa koja je nosila engleska odela da bi bolje prolazila kroz Srbiju, da bi bolje bila primljena od naroda. Gašparevićeva grupa je aprila 1945. zarobljena od jedinica Jugoslovenske armije. Sličnu sudbinu doživeo je i šef svih špijunsko-terorističkih grupa Rade Pavlović “Ognjen”, koji se početkom proleća 1945. godine, sa grupom obučenom u britanske uniforme, dobro naoružanom i opremljenom radio-stanicom i špijunsko-diverzantskim materijalom, spustio padobranom iz aviona na Kopaonik. Tako je plan “Komande lovačkih grupa Jugoistok”, sa gestapovcem Mandlom na čelu, o ubacivanju špijunsko-terorističkih grupa u Srbiju, već na samom početku doživeo pun neuspeh.
    Sremski front u istorijskoj nauci ocenjen je kao jedno od najtežih, najdugotrajnijih i najslavnijih bojišta u narodnooslobodilačkoj borbi protiv okupatora i za oslobođenje Jugoslavije.
    Proboj Sremskog fronta istorijski asocira na Proboj solunskog fronta 1918. godine. Posle proboja Solunskog fronta, srpska vojska je za veoma kratko vreme oslobodila Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i sve zemlje koje su ušle u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te godine. I posle proboja Sremskog fronta, u sklopu završnih operacija u skladu sa opštom savezničkom ofanzivom snage Jugoslovenske armije za kratko vreme, za nepun mesec dana, oslobodile su celu teritoriju Jugoslavije.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.