Сремски фронт

ИДУ ЧЕТЕ ПАРТИЗАНА…

Надчовечанским напорима су Народноослободличака војска и Црвена армија потукли фашистичку армаду са квислинзима и донели слободу на крају Другог светског рата.

У атару Адашеваца, у рејону срца Срема где су се крајем Другог светског рата водиле тешке борбе са фашистичким хитлеровским трупама и њиховим квислинзима, одржана је традиционална комеморативна манифестација у част слободара.

Организатори су Влада Републике Србије и СУБНОР Србије, а скупу су присуствовале хиљаде људи из разних крајева наше државе и представници дипломатских представништава акредитованих у Београду

Ловоров венац СУБНОР-а Србије положили су председник Душан Чукић и заменик председника Видосав Ковачевић и члан Председништва Томислав Миленковић.

Скупу се, у име Владе Републике Србије, обратио државни секретар за борачка питања Ненад Нерић и, између осталог, нагласио:

”Давне 1944. године, одмах по ослобођењу Београда, формирано је једно од најтежих, најдуготрајнијих и најславнијих бојишта Народно-ослободилачке борбе. Сремски фронт.

Поред јединица Народно-ослободилачке војске, ангажоване су биле и јединице славне Црвене армије, али и јединице Бугарске народне армије, бригада „Италија“ и батаљон Словенаца формиран у ослобођеном Београду.

И данас, када се одлучно боримо против нерада, против криминала, против „беле куге“, против непримереног односа према женама, нашим мајкама, сестрама и ћеркама, не можемо а да кроз „историјске наочаре не видимо да се на нашем ововременом „фронту“ боримо и против авети фашизма и већ једном, овде и на овом месту поражених идеја изрода Димитрија Љотића.

Сремски фронт давне 1945. године пробијали су слободари под командом славног команданта и Народног хероја Пека Дапчевића, а данашње „битке“ водимо и „фронтове” пробијамо вођени председником Александром Вучићем.

Ни данашње „борбе“ и „фронтови“ нису лаки и захтевају мудрост вође и велико пожртвовање свих нас, али ћемо и из њих изаћи као победници, јер се боримо за часне циљеве, за слободу и просперитет Србије”.

На скупу је говорио и председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић, чије речи можете прочитате на овом порталу под насловом ”ФАШИЗАМ НЕЋЕ ПРОЋИ”.

У меморијалном комплексу је одржан и пригодан програм посвећен слободарима који су жртвовали живот за нове генерације. Одјекивала је и свечана песма СУБНОР-а Србије ”По шумама и горама наше земље поносне иду чете партизана славу борбе проносе…”.

Многи учесници, посебно млади, обишли су и аутентичне експонате из борбе са фашистима на Сремском фронту.