САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 864242Укупно посета:
  • 2656055Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

Србија је прва од народа на окупираном европском простору од Турске империје дигла устанак и почела борбу за ослобођење. На народном збору фебруара 1804.г. у Орашцу донета је одлука о дизању устанка, позван српски народ да отпочне оружану борбу и за вођу устанка изабран Ђорђе Петровић – Карађорђе. Створена је српска држава која је 1813.г. разорена. На народном збору 1815.године у Такову поново је донета, одлука о устанку, позван српски народ на борбу против турског освајача а за вођу устанка изабран Милош Обреновић. Мукотрпно је стварана и створена нова српска држава. Неписмени српски сељаци на зборовима својих првака доносили су одлуку о устанку и упућивали захтев народу да почне борбу за национално ослобођење.

У Првом светском рату Србија се 1914.г. одбранила од тада највеће светске силе Аустро-Угарске.  Године 1915. Аустро-Угарска са Немачком и Бугарском, после тешких борби окупирале су Србију. Србија није капитулирала. Влада се са војском, управним и судским апаратом и Двором  повукла из Србије. Реорганизована и освежена српска војска  уз садејство европских савезника 1918.године кренувши са Кајмакчаланских висова на јуриш је ослободила Србију. Француски војни историчар забележио је „да француска коњица у том јуришу није могла да сустигне српску пешадију“.

Заједничка држава Југославија је од истих држава окупирана и Априла 1941.године потписала безусловну капитулацију. Војска је одведена у заробљеништво а полицијски, управни и судски апарат стављен на располагање окупаторима. Влада је избегла из земље.

Комунистичка партија Југославије је 4. јула 1941.г. донела одлуку о дизању устанка и позвала народе Југославије да отпочну оружану борбу противу немачког, италијанског, мађарског и бугарског окупатора и њихових квислинга. Српски народ је прихватио тај позив. Опет је био први. 7. јули је тај дан а Бела Црква то место на којем је Србија 1941.г. почела оружану борбу противу фашистичких окупатора и српских квислинга. У току 1941.године ослобођен је велики део Србије, створена Ужичка република, образован Главни штаб партизанских одреда и Главни народно-ослободилачки одбор Србије.

Историја још није пронашла документ да је четнички покрет (Војска Краљевине Југославије у отаџбини) под командом генерала Драгољуба Михаиловића-Драже, донео одлуку о дизању устанка, позивao народ на оружану борбу за ослобођење земље и издао наређење да се четници боре противу фашистичког окупатора и домаћих квислинга. Ако неко пронађе та документа и докаже њихову веродостојност, убеђен сам да ће се још увек живи припадници партизанских одреда и народноослободилачке војске Србије прикључити обележавању тих датума.

Ако савремена држава Србија признаје да је српски народ водио оружану народноослободилачку антифашистичку борбу противу фашистичког окупатора и домаћих квислинга у току 1941-1945.године и ослободио Србију, зашто као држава не обележава 7.јули као Дан устанка српског народа. Изгледа да званична Србија још није уверена или сазнала да је српски народ водио народноослободилачку антифашистичку борбу противу фашистичког окупатора и домаћих квислинга у току 1941-1945.г. и да не зна ко је ослободио Србију од четворогодишње фашистичке окупације. Време је да престане играње ту-ту-миша и призна, обележи и поштује историјска истина.

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.