СТО ДЕСЕТ ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ВОЈНЕ АВИЈАЦИЈЕ

Полагањем венаца на Споменик палим пилотима и свечаном академијом у Дому војске у Нишу обележено је 110 година од оснивања Војне авијације Србије. По наредби тадашњег министра војног, војводе Радомира Путника, 24. децембра 1912. године у селу Трупале надомак Ниша основана је команда српске војне авијације.

После распада СФРЈ, бомбардовања 1999.године, кад су ти ваздухопловни капацитети највише страдали, аеродроми, авиони и складишта, можемо после 20 година констатовати да је Србија учинила велике напоре, подигла борбену готовост. Купљена су нова средства, уложено у обуку људи. Обележавања служе да покажемо младим људима да имају на кога да се угледају и да се поносе, каже председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић.

Ниш данас може да се похвали богатом традицијом војног ваздухопловства, схватајући значај о потреби развоја модернизације војног ваздухопловства. Захваљујући војној ваздухопловној традицији развили смо у Нишу и цивилно ваздухопловство, каже градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Уочи балканских ратова, Србија је била једна од пет земаља која је у то време имала војно ваздухопловство

Представници Града, округа, војске, полиције, борачких и других организација положили су венце на Споменик палим пилотима на Тргу Мије Станимировића.

24.12.2022