Стокхолм

МИР  СЕ  НЕ  ПОСТИЖЕ  СИЛОМ

На иницијативу и под покровитељством Светске федерације бораца, у Стокхолму је одржана међународна конференција под називом Самит за мир и безбедност. Основна тема тог значајног скупа била је како бивши борци могу да допринесу очувању и јачању  мира и безбедности.

Поред председника и других чланова Извршног бироа Светске федерације ветерана,  у раду конференције су учествовали представници  националних ветеранских организација из 35 земаља Европе, Африке и Азије, као и представници влада из неколико држава. СУБНОР-а Србије представљао је члан Председништва, амбасадор Драгомир Вучићевић.

Конференцију је свечано отворио шведски принц Карл Филип. Председник Светске федерације ветерана, Хамид Ибрахим, је истакао, поред осталог, да су бивши борци, с обзиром на  искуство и из ратних страхота, квалификовани да говоре о миру. Држећи се тог принципа, Светска федерација ветерана  инсистира на томе да међународна заједница  несугласице и проблеме решава искључиво мирољубивим средствима, а никако не силом. Нажалост, мало је оних који су ”то чули”, што се види по броју ратова који су вођени у протеклим годинама.

У дебати су представници националних ветеранских организација указали на потребу активног ангажовања ветерана и њихових иорганизација на националном и међународном плану у очувању и јачању мира и безбедности. У том контексту је  један од говорника  потсетио учесднике скупа на прве, изузетно важне речи Преамбуле Повеље УН, у којима се каже: „Ми, народи Уједињених нација,  решени да сачувамо будуће генерације од страхота рата …“, уз оцену да нема важније мисије на свету од борбе за мир.

Наш представник је у дванаестоминутном говору указао, поред осталог, на све чешћу примену силе и претњу силом у међународним односима, уз флагрантно кршење међународног права, непоштовање суверенитета држава и грубо гажење  интереса многих народа и земаља. У условима тог крајње негативног развоја међународних односа, нико се више не осећа безбедно, јер не може да буде заштићен међународним правом. Сведоци смо, у новије време,  све чешћих тзв. „хуманитарних војних интервенција“ против појединих суверених земаља, које су постале модел понашања појединих земаља на међународном плану. Потсетио је на то да долази из земље која је била жртва једне такве, наводно „хуманитарне интервенције“, односно агресије НАТО на Србију и Црну Гору (СРЈ), 1999. године.

Земље које су биле жртве агресије, укључујући Србију, суочиле су се са много тежим људским трагедијама,  великимжртвама и патњама, масовним измештањем становништва  и огромнимматеријалним разарањима. Када је Србија у питању, 78-дневна агресија је довела до отимања дела њене државне и националне територије и стварања, уз благослов носилаца агресије, друге албанске државе на Балкану, на територији међународно признате државе – Републике Србије.

ГОВОР ПРЕДСТАВНИКА СУБНОР-а МОЖЕТЕ У ЦЕЛОСТИ ПРОЧИТАТИ НА ОВОМ ПОРТАЛУ

Скуп је усвојио документ под називом „Стокхолмска декларација“, са позивом свим  земљама представљеним у Светској федерацији ветерана да максимално искористе богато искуство и способности ветерана у очувању и  јачању мира и безбедности.

Тај документ, по оцени нашег и неких других представника, и поред уложеног труда, није испунио очекивања већине скупа, јер не одражава на адекватан начин његов карактер и садржај.