САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863323Укупно посета:
  • 2654560Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПРВОБОРАЦ ДОБИО УЛИЦУ

Предратни комуниста, организатор устанка у Шумадији, борац Првог шумадијског партизанског одреда Драгослав Јоковић и блиски саборац народних хероја Милана Благојевића  Шпанца и Милана Илића  Чиче, добио је улицу у својим родним Страгарима.

Градски одбор СУБНОР-а Крагујевац, Књижевни клуб „Др Саша Божовић“ и СУБНОР  Страгари покренули су иницијативу да једна улица у Страгарима понесе име првоборца Драгослава Јоковића. Иницијатива је уродила плодом и Скупштина града је прихватила  предлог.

Првоборац који је после слома Ужичке републике добио задатак Партије да се врати из Санџака у Шумадију, да консолидује редове СКОЈ-а и КПЈ успешно је обавио налог. Међутим, пао је у руке  четника који су га претукли и предали Специјалној полицији Милана Недића. Пребачен је у крагујевачки затвор и марта 1942. године заједно са групом родољуба (њих преко 60) стрељан крај логора Метино брдо. Са њим су између осталих стрељани предратни комунисти и револуционари, Солунци Живадин Аксентијевић, Милић Лукић и Милоје Симовић, заменик команданта Крагујевачког партизанског одреда.

СУБНОР Крагујевца и сви патриотски и антифашистички настројени грађани одужили су се првоборцу Драгославу Јоковићу који се делом сврстао у ред бораца за слободу и свог великог претка из Првог и Другог српског устанка Карађорђевог тобџије и јунака Танаска Рајића из Страгара.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Страгари

  • pedjaza каже:

    U vremenu kada se sve češće brišu nazivi ulica, trgova, škola i drugih objekata koji su nosili imena boraca, važnih događaja, vojnih jedinica i datuma iz NOR-a, pohvalno je čuti da je neka ulica ponela ime prvoborca iz Drugog svetskog rata.
    Za Kragujevac to i nije čudno, budući da se radi o gradu i delu Srbije čije stanovništvo je, nažalost, strahovitio postradalo od strane fašista i njihovih domaćih slugu i gde još uvek nisu zarasle rane od tih krvavih događanja.
    NOR je bio nasvetliji rat u istoriji naših naroda i najmanje što zaslužuju oni koji su položilii svoje živote u antifašističkoj borbi je da ih upamtimo tako što će bar neka ulica nositi njihovo slavno ime. Kragujevčani to vrlo dobro znaju, pa bi bilo dobro da se i mnogi drugi na njih ugledaju.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.