СУБНОР ЛАЋАРАК ОБЕЛЕЖИО ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ РУСКЕ ВОЈНИКЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Првог августа 1914. године Немачка је објавила рат Руској империји и већ сутрадан покренула инвазију на њену територију, чиме је та земља постала учесник овога рата. Први светски рат је вођен између две коалиције држава – земаља Четворног савеза (Немачка, Аустроугарска, Турска и Бугарска) и блока Антанте (Србија, Русија, Француска, Велика Британија). Овај датум се обележава као Дан сећања на страдале руске војнике у Првом светском рату.

Тим поводом је делегација СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак 1. августа 2023. године положила венац на Споменик руским војницима у Петроварадину на Транџаменту, и одала пошту свим Русима погинулим у Првом светском рату.

Споменик руским војницима у Петроварадину подигнут је 1929. године, на старом војничком гробљу на Транџаменту, на месту где је сахрањено 96 војника руске војске умрлих од рана и болести у аустроугарском логору. Споменик у облику руског православног крста временом је био руиниран и порушен, а обновљен је 2013. године средствима Руске Федерације. Свечаности отварања су присуствовали амбасадор РФ у Србији Александар Чепурин, руски и српски војници, локалне власти, свештеници и грађани.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак

1.8.2023