КАД СУ СРЕМЦИ КРЕНУЛИ – У СПОМЕН НА СЛАВНЕ ПРЕТКЕ

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак је после пар година поново организовао тематско путовање у Босну. Ранијих година је била пракса да се на путовање у Босну одлази 27. јула на Дан устанка народа БиХ, ове године због тога што је радни дан на пут се пошло 30. јула у недељу. Путевима славних бораца НОР-а из Срема по Босни су кренули њихови потомци-чланови СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак, њих укупно двадесетдвоје.

Пут је започет поред Дрине ка варошици Шековићи, око које су боравиле и бориле се војвођанске једнинице састављене већином од Сремаца. Уз пут се група зауставила у Манастиру Папраћа где су за време Другог светског рат такође боравили сремски партизани, као и спомен обележју у центру села Папраће.

Затим је пут настављен до Партизанског гробља удаљеног пар километара од Шековића у близини Манастира Ловнице. Овде су чланови СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак положили венац на централни споменик, а после минута ћутања је одржан краћи историјски час. Потом су присутни разгледали плоче са именима палих бораца НОР-а и тражили имена својих ближњих. Након обиласка Споменика група је посетила и оближњи Манастир Ловницу где су такође боравили војвођански партизан и чувену пећину у манастирском комплексу где су СС-овци у лето 1944. године пронашли и поклали скривене рањенике.

Путевима „Босне поносне“ путовање је настављено до Манастира Тавне где су током Народноослободилачке борбе боравили штабови војвођанских бригада и партизанска болница. Овде је испред манастира положен венац на веома уређено Спомен обележје у спомен на место где су формиране I и II Војвођанска бригада.

Путовање је настављено кроз босанске шуме ка „Сремачком Зејтинлику“ -Партизанском спомен-гробљу са спомен-костурницом у селу Доња Трнова. Овде је такође на централни споменик положен венац, и после минуте ћутања одржан краћи историјски час. Потом су присутни обилазили Спомен комплакс и на плочама тражили имена својих сродника.

Ово кратко путовање је завршено одморм и посетом Етно селу „Станишић“ код Бијељине, а потом су се потомци упутили ка Лаћарку. Путовање је реализовао СУБНОР Месне заједнице Лаћарк у оквиру пројекта „Борци у покрету“ који се рализује код Градске управе за социјалну заштиту и заштиту животне средине Града Сремске Митровице.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак