СУБНОР ЛАЋАРКA ОБЕЛЕЖИО ДАН УСТАНКА НАРОДА СРЕМА

После више година обележен је Дан устанка народа Срема, и Сеоска слава Бешеновачког Прњавора и Бешенова. Полагањем венца на Спомен бисту Симе Рељића у центру Бешеновачког Прњавора и посетом манастиру Бешеново, СУБНОР Месне заједнице Лаћарак је обележио 82.годишњицу једне од првих оружаних акција на теритoрији Срема, у недељу 6. августа 2023. године.

У то време у манастиру Бешеново стално се налазила усташка постаја од три члана, ради обезбеђивања жетве. Усташе су уз помоћ жандара ухапсили и затворили у манастир: Живана Беговића, Славка Никшића и Кају Рељић. Овде су их мучили и планирали да их пребаце у Сремску Митровицу. Из тог разлога је Сима Рељић организовао групу, са којом је ушао у Манастир, успео да ослободи заробљене другове а са собом су понели и нешто заплењеног оружја. Ова акција је била успешна, другови су ослобођени а заплењено је и оружја. Такође она је прошла без жртава и рањавања са обе стране. По завршетку акције група је побегла на Фрушку гору и сместила се на месту званом „Черевићка карлица“.

Ова акција од 6. августа 1941. године је малог обима али је значајна јер је једна од првих у Срему – ако не и прва. Такође то је била прва оружана група партизана и први партизански логор на Фрушкој гори.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак

  1. августа 2023.