МЕМОРИЈАЛНИ ПЛИВАЧКИ МАРАТОН ЈАРАК -ШАБАЦ

Шестог августа одржан је 53. пливачки маратон на Сави, „Трка Мира“, Јарак – Шабац, 18 километара и 800 метара. Трка је одржана у организацији Туристичке организације Шабац, чији је покровитељ градска управа града Шапца.

Ову међународну манифестацију основао је СУБНОР 1970. године поводом „Крвавог марша“ око 5000 Шапчана које су немачки фашисти сакупили у граду 26. септембра 1941. године, и под претњом смрћу трчећи 20 километара, одвели их у логор у Сремско село Јарак. Тада су многи који су посустали или заостајали убијени.

У знак сећања на жртве фашиста сваке године се одржава ова меморијална Међународна маратонска пливачка трка. СУБНОР Шабац је ове године победницима трке у свим категоријама поделио захвалнице, а најмлађим учесницима захвалнице и књиге. Пре трке представници СУБНОР-а Шабац положили су венац на спомен чесму у Јарку заједно са представницима МЗ СУБНОР-а Јарак у знак сећања на жртве „Крвавог марша“. Чесма коју је подигао Град Шабац у знак сећања тај крвави дан и солидарност мештана са људима у колони који су им додавали воду иако су неки због тога и убијени.

6. август 2023