СУСРЕТ ПОШТОВАЛАЦА СЛОБОДАРСКИХ ТРАДИЦИЈА

Народни збор на Тари, на скровитом пропланку Боровог Брда, одавно је постао традиционално окупљање житеља Рачанског краја као сећање на 3. август 1941. године, када је на овом месту формирана Прва рачанска партизанска чета. И овог варљивог лета, уз непрестано очекивање кише, првог августовског викенда догодио се још један сусрет потомака некадашњих партизанских ратника, грађана Бајине Баште и околине и поштовалаца слободарских традиција.  

На спомен обележје цвеће и венце су положиле делегације борачких организација, СУБНОР-а Бајине Баште, Ваљева, Пожеге, Чајетине, Ваљева, Косјерића, Лаћарка, Нове Вароши, Пријепоља… Из Ужица су и овога пута стигле делегације СУБНОР-а града Ужица и градске општине Севојна. Венце су положиле и делегације Удружења пензионера из Бајине Баште, Удружења ратних ветерана из Чајетине, Удружење инвалида рада из Пожеге и делегација ЈУ центра „Тито“ из Београда.

О оснивању Прве рачанске чете и њеном ратном путу говорио је заменик председника Општинског одбора СУБНОР-а Ратомир Матић.

„На овом месту су се 3. августа 1941. године,  у партизанском строју нашли младићи из Рачанског краја, студенти, радници, сељаци, учитељи, занатлије. Они су тада са Боровог Брда закорачили у ратну голготу и на свом дугом путу су у надчовечанској борби падали и устајали и својим животима плаћали слободу која је значила живот за будуће генерације. Овде је пре 82 године слободарски народ рачанског краја упалио је прву искру слободе и кренуо на дуг и тежак борбени пут на коме је живот оставило преко 800 знаних и незнаних јунака. Они су дали своје животе за слободу. Не можемо и не смемо их заборавити. Имамо обавезу и част да чувамо успомене на њих, негујемо светлу традицију и да спомен обележја, као свето знамење, одржавамо и сачувамо за будуће генерације – истакао је Матић, који је потом подсетио да су у првом строју приликом оснивања чете били најбољи и најхрабрији представници сеоске, радничке и студентске омладине. Први командир чете био је Душан Јерковић, учитељ, касније проглашен за народног хероја, а дужност комесара чете обављао је Душан Вишић, студент из Ужица.

Присутнима се обратила и Савка Јанковић, председница СУБНОР-а из Лаћарка, која је подсетила на дугогодишњу сарадњу борачких организација Бајине Баште и Лаћарка.

У пригодном културно уметничком програму учестовали су: мушка певачка група „Такиша“ из Рупељева, КУД „Јеленак“ из Бајине Баште и позната позоришна и филмска глумица Ивана Жигон, која је својим препознатљивим рециталом побрала и највише аплауза.

СУБНОР УЖИЦЕ

05.08.2023.