СУБНОР Врање: НАСТАВАК УСПЕШНЕ САРАДЊЕ

Средином ове године врањски СУБНОР је организовао своју редовну изборну Скупштину. Новоизабрано руководство није журило са седницама већ је одмах кренуло у акцију. Обележавање јулских, или у народу познатих борачких, празника било је масовно и успешно. СУБНОР се активно укључио и у обележавање ослобођења крајева и градова на Југу Србије у Другом светском рату.

Руководство Градског одбора СУБНОР-а Врања наставља активну сарадњу са руководством Града Врања, командом Четврте бригаде и Гарнизона Врање, Полицијском управом, БИА-ом и Центром за ванредне ситуације.

Непосредно пред обележавање 110 годишњице Кумановске битке, 12.10.2022. одржана је и седница Градског одбора. У веома озбиљној и радној атмосфери а након дискусија учесника седнице, оцена је да је изборна Скупштина изузетно квалитетно припремљена, успешно вођена и била врло садржајна. Такође избор новог руководства, за које је речено да је обећавајуће, одмах је по избору кренуло са интензивним активностима, уводећи новине у раду.

Редовној седници ГО СУБНОР-а Врање су присуствовали: Мирољуб Стојчић, председник Скупштине СУБНОР-а Србије и Драгутин Димчевски, председник СУБНОР-а Владичин Хан.

Редовна седница ГО СУБНОР-а Врање одржана је у сали Регионалног центра за ванредне ситуације Врање, пре које је начелник Ведран Ташковић све присутне упознао са наменом, капацитетима и могућностима Регионалног центра. Том приликом је начелнику Центра, на почетку седнице уручена монографија „70 година Савеза бораца Врања“, за веома успешну сарадњу.

О свему што је урађено објављени су прилози и на порталу СУБНОР-а Србије, а сви ти прилози су достављени свим члановима Градског одбора СУБНОР-а. Из њих неминовно произилази оцена да је рад СУБНОР-а, без обзира на спроведене изборе, настављен у континуитету.

Пошто спомен-обележја сећају на неке људе и догађаје из наше историјске прошлости и на специфичан начин доприносе неговању слободарских традиција, Градски одбор је усвојио Средњорочни план одржавања постојећих и изградњу нових спомен-обележја са којим ће упознати Градоначелника и руководство Града. Ценећи да је Одлука о спомен-обележјима, коју је усвојила Скупштина Града, добра основа да СУБНОР покрене иницијативу да се донесе нова Одлука којом ће се прецизирати ко ће конкретно бринути о појединим спомен-обележјима, којом би били створени услови за редовно и квалитетно одржавање спомен-обележја свих ослободилачких ратова, а на територији Града Врања њих има 132.

У обележавање јубиларне 110 годишњице Кумановске битке СУБНОР је у контакту са руководством Града. За сада, СУБНОР ће обезбедити учешће великог броја бораца, урадиће проспекте о Кумановској бици и обезбедити по једног предавача који ће од Врања до Куманова (Зебрњака) говорити о овој значајној бици, тако да ће учесници манифестације о свему бити обавештени.

Седница Градског одбора завршена је са веома позитивним утисцима да СУБНОР Врања наставља свој успешан рад на неговању патриотских и слободарских традиција.

Стојан Младеновић