САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809110Укупно посета:
  • 2536615Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СНАЖАН ОТПОР ФАШИСТИМА У РАТУ

Поводом 74. годишњице ослобођења Суботице у Другом светском рату, Градски одбор СУБНОР-а је заједно са Градском скупштином оргазовао свечаност. У градској већници је Тивадар Бунфорд говорио посебно о суботичком партизанском одреду под командом Јована Микића Спартака и борцима Осме војвођанске ударне бригаде са командантом Народним херојем Миланом Корицом Ковачем.

Присуствовале су делегације СУБНОР-и Апатина, Сомбора и Белог Манастира из Републике Хрватске, Амбасада Руске Федерације и Украјине.

Скупу се обратио председник Градског одбора СУБНОР-а Максим Бакрач, подсећајући на значајне борбе за ослобођење Суботице и околине од фашистичке окупације и терора и страдања цивила током Другог светског рата у коме је Суботица изгубила 8.000 људи. Председник Покрајинског одбора Светомир Атанацковић је истакао: „СУБНОР је стуб очувања тековина народноослободилачке борбе, истине једном и јединственом антифашистичком партизанском покрету у Другом светском рату под руководством КПЈ и Врховног команданта Јосипа Броза Тита. Суботица као град са вишенационалним становништвом дала је много жртава, али и снажан отпор фашистичкој армади, посебно попуном Осме војвођанске ударне бригаде у чији састав је ушло 2.000 голобрадих младића и велики број девојака и наставила протеривање окупатора преко Батине, Вировитице, Болмана до границе са Аустријом.“ Атанацковић је доделио повеље – признања поводом 70 година постојања СУБНОР-а као антифашистичке организације.

Након свечане седнице, положени су венци на централни споменик. На православном гробљу „Дудова шума“ је одата пошта погинулим Црвеноармејцима.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.