САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 848421Укупно посета:
 • 2630857Укупно прегледа:
 • 3Тренутно посетилаца:

ЧАС ИСТОРИЈЕ У ШУМАРИЦАМА

У срцу Шумадије, у Крагујевцу, одржане су свечаности поводом Дана ослобођења на крају Другог светског рата и у Шумарицама, спомен парку, у знак посебног пијетета и поштовања према ђацима и професорима, родољубима, које су нацистичке хорде стрељале 1941. године.

Дужну пошту недужној младости одао је председник Републике Томислав Николић.

У церемонијалу су учествовали и представници Владе Србије, политичких странака, Крагујевца и других места у Србији, као и амбасадори више земаља акредитованих у Београду. Међу њима се налазио и амбасадор Немачке.

На споменик у Шумарицама венац је положио и председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић. У делегацији су били и члан Председништва Душан Чукић и вајар Миодраг Живковић, иначе аутор монументалног гранитног дела постављеног пре пет деценија на месту некадашњег стратишта.

Пред више хиљада људи и из разних крајева Србије одржан је и пригодан реситал посвећен недужним страдалницима и жељи да се такви злочини никад и нигде више не понове.

У Крагујевцу су, у центру града, положени венци на гробницу народних хероја. Поред многобројних грађана, били су представници борачке организације из Шида, Адашеваца, Тополе, Аранђеловца, Раче, Ниша, Краљева, делегације Скупштине Крагујевца и политичких партија,  завичајних удружења „Татковина“ и „Комови“. А венац је, у име Градског и Окружног одбора Шумадије и Крагујевца, положио прекаљени партизан 90.годишњи Влада Сретеновић.

На скупу у Градском одбору СУБНОР-а, Жељко Зиројевић је у име домаћина говорио о историјским данима ослобађања и успешним акцијама окупљања свих прогресивних и антифашистичких снага. Истом приликом је председник Секције Прве пролетерске бригаде, Зденко Дупланчић, уручио јубиларне медаље за допринос развијању тековина народноослободилачке борбе: првоборцу Владиславу Сретеновићу, генерал-потпуковнику Живомиру Смиљковићу, професору Жељку В.Зиројевићу, председнику резервних старешина Крагујевца Петру Дрманцу и Бранку Љиљку и Милићу Цветковићу из СУБНОР-а Крагујевца.

У селу Дивостину су представници СУБНОР-а положили венац на гроб борца Душана Зељковића, чији су споменик вандали порушили. Обнављању је присуствовала и његова ћерка Душанка. Градска борачка организација је положила венац и на гроб Десанке Тодић, поручника, борца Друге шумадијске бригаде.

             

Print Friendly, PDF & Email

3 реаговања на Шумадија

 • Todor Pavlov каже:

  Antifašistističi komunistički partizanski borci i civilne žrtve u otačbinskom ratu od 1941-1945 zaslujuju još veću pažnju i medijsku propraćenost na medijskim servisima svakao da su propraćeni ali smatram da ne u dovoljnoj meri koliko bi trebali da budu propraćeni takođe smatram da delegacija SUBNOR-a na ovom komemorativnom obeležavaju ko i na svakom drugom je to uradila na dostojanstveni i svakako u svom boračkom i vojnom stilu je SUBNOR Srbije obeležio ovaj značajan datum jedan koji je bio od značajinjih u istoriji naših naroda i narodnosti za vreme otačbinskog rata od 1941-1945.godine.

 • Jugoivo каже:

  Velicanstveno! Zao mi je sto nisam i ja tamo bio. Ali sam na radio emisiji “Jugoslavenski glas” oznacio taj tragicni dogadjaj i pustio “Krvavu bajku” prevedenu na talijanski.

 • pedjaza каже:

  Kragujevac je danas bio prestoniva antifašizma u Srbiji, a može se reći i u Evropi. I ako je prošlo više od 7 decenija, od stavičnog zločina izvršenog u Šumaricama na današnji dan, obeležavanje ovog događaja je obavljeno na prigodan i dotojansven način. Zloničaki fašistički okupatori, mislili su tada da će ovim činom zaplašiti ljude u Srbiji i Jugoslaviji i da se oni više neće usiditi ni da pomisle da im pruže otpor. Međutim, situacija je bila sasvim suprotna. Nakon kradujevačkog krvovaog oktobra, antifašističke snage u našoj zemlji su postale brojnije, jače i upornije u želji da se izbore za svoju slobodu, koja im je mnogo puta kroz istoriju bila ugrožavana.
  Predstavnici Vlade, brojnih ambasada, lokalnih samouprava, boračkih organizacija, drugih udruženja i svih ostalih prisutnih građana, još jednom su poslali jasnu poruku da svetu nisu potrebne još jedne Šumarice.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.