САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 864066Укупно посета:
  • 2655753Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

МОРАМО ДА БРАНИМО СВЕТИЊЕ

Спомен парк „Крагујевачки октобар“ који чува успомену на хероје и антифашисте које су немачки окупатори и њихове слуге зверски стрељале у крагујевачким Шумарицама већ је више пута на месту вандала и безумника.

Крађа горионика вечне ватре (пламена), исписивање графита, разбијање петокраке на хумкама само су део недела. У јавност је испливао податак да су нестала одликовања народног хероја проф. Милоја Павловића, коњичког потпуковника из Првог светског рата, који је презрео поклоњен живот и отишао у смрт са својим ђацима.

Орден Белог орла са мачевима и Орден Светог Саве који недостају принудили су одмах Управни одбор Спомен парка „Крагујевачки октобар“ (председник је председник Градског одбора СУБНОР-а Крагујевац) да наложе комплетан ванредни попис музејских предмета, да се поднесе кривична пријава против починилаца и изврши увид у стање свих збирки музеја.

Борачке организације Крагујевца и Шумадије најоштрије осуђују вандализам и траже да се предузму мере надлежних институција како се не би скрнавиле светиње и успомена на стрељане родољубе и хероје какав је био проф. Милоје Павловић.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Шумадија

  • pedjaza каже:

    Žalosno je što je spomen park “Kragujevački oktobar” postao meta vandala. To mesto, na kome je izvršen jedan od najmasovijih zločinačkih poduhvata u Drugom svetskom ratu, treba da bude poštovano, bar u onoj meri da ga niko ne skrnavi.
    Nezamislivo je kolike su razmere ljudske gluposti u pojedinim slučajevima i dokle su neki spremni da idu u iživljavanju i demonstraciji nečovečnosti.
    U svakom slučaju, rukovodstva ovog spomen parka i Gradskog odbora SUBNOR-a Kragujevac, odreagovala su na pravilan način i nadajmo se da će nadležne institucije preduzeti odgovarajuće mere, kako bi se stalo na put vandalizmu.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.