САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863209Укупно посета:
  • 2654380Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЛОБОДА  БЕЗ  ЗАШТИТЕ

Националну Фрушку гору, на Иришком венцу, још од 1951.године краси монументални споменик ”Слобода” у част палих бораца и представља симбол за сва времена борбе народа Војводине против фашиста у Другом светском рату.

Око врхунског уметничког дела скулптора Сретена Стојаковића деценијама се окупља народ у разним годишњим добима – сви узрасти људи, не само из околних места, диве се изузетном природном околишу и одају пошту борцима за слободу.

Споменик је, нажалост, постао жртва општег немара, па су тако гнусни крадљивци искористили прилику и између 16.и17.септембра прошле године скинули део рељефа. А 23. јануара, значи пре неколико дана, наставили неометано са пљачком и ”гуљењем” страница готово докрајчили на врху војвођанске планине понос и дику генерација поносног народа.

Покрајински одбор СУБНОР-а, са потписом председника Светомира Атанацковића, обратио се надлежним органима у Новом Саду и у општини Ириг и јавности са захтевом да хитно и ефикасно реагују у спасавању споменика ”Слобода”, који је уз пљачку видно руиниран неваспитаним и рушилачким графитима за срамоту свим култивисаним људима.

СУБНОР је запрешашћен и револтиран ситуацијом и тражи да се не ћути и сместа предузму мере. Испада да нико није надлежан или нема очи за тешки вандализам и криминал. Споменик већ готово склон паду мора сместа да се заштити, спрече даља скрнављења, врати у првобитно стање и правди приведу криминалци који су направили непроцењиву материјалну и моралну штету.

Велика је брука кад се девастира било које дело културе, а посебно ово наше на Иришком венцу са именом које је симбол сваког демократског и посебно антифашистичког друштва.

  

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Фрушка гора

  • pedjaza каже:

    Herojska Vojvodina je u toku NOR-a bila žestoka meta mnogih okupacionih snaga (mađarskih fašista, nemačkih nacista i ustaša), teritorija ne kojoj su sprovođene mnoge zločinačke operacije okupatora i domaćih slugu i na kojoj su mnogi večno ostavili svoje živote.
    Pokrajinski odbor SUBNOR-a Vojvodine, u maniru mnogih dosadašnjih aktivnosti, značajno je odregaovao i kada je u pitanju skrnavljenje i neodržavanje spomenika žrtvama fašizma na Iriškom vencu. Prošlost se ne sme gaziti iz ideoloških, političkih, niti bilo kojih drugih razlog, već se prema njoj treba odnositi s dužnim poštovanjem. Od onih koji ne poštuju svoju prošlost, ne može se očekivati da imaju blagonaklon stav ni prema sadašnjosti i budućnosti.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.