Фрушка гора

СЛОБОДА  БЕЗ  ЗАШТИТЕ

Националну Фрушку гору, на Иришком венцу, још од 1951.године краси монументални споменик ”Слобода” у част палих бораца и представља симбол за сва времена борбе народа Војводине против фашиста у Другом светском рату.

Око врхунског уметничког дела скулптора Сретена Стојаковића деценијама се окупља народ у разним годишњим добима – сви узрасти људи, не само из околних места, диве се изузетном природном околишу и одају пошту борцима за слободу.

Споменик је, нажалост, постао жртва општег немара, па су тако гнусни крадљивци искористили прилику и између 16.и17.септембра прошле године скинули део рељефа. А 23. јануара, значи пре неколико дана, наставили неометано са пљачком и ”гуљењем” страница готово докрајчили на врху војвођанске планине понос и дику генерација поносног народа.

Покрајински одбор СУБНОР-а, са потписом председника Светомира Атанацковића, обратио се надлежним органима у Новом Саду и у општини Ириг и јавности са захтевом да хитно и ефикасно реагују у спасавању споменика ”Слобода”, који је уз пљачку видно руиниран неваспитаним и рушилачким графитима за срамоту свим култивисаним људима.

СУБНОР је запрешашћен и револтиран ситуацијом и тражи да се не ћути и сместа предузму мере. Испада да нико није надлежан или нема очи за тешки вандализам и криминал. Споменик већ готово склон паду мора сместа да се заштити, спрече даља скрнављења, врати у првобитно стање и правди приведу криминалци који су направили непроцењиву материјалну и моралну штету.

Велика је брука кад се девастира било које дело културе, а посебно ово наше на Иришком венцу са именом које је симбол сваког демократског и посебно антифашистичког друштва.