САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 818843Укупно посета:
  • 2563649Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ВРЕМЕ  ТРАЈНОГ СЕЋАЊА

 У селима Илићево,Маршић и Грошница одржани су комеморативни скупови и помени.

Венце су положиле породице стрељаних родољуба, органи самоуправе Крагујевца, представници ГО СУБНОР-а Крагујевац и политичких партија.Реситал поезије извели су ученици ОШ „19. октобар“ и Наталија Недељковић.

Поводом 70-то годишњице ослобођења Крагујевца промовисана је, у организацији Градског одбора СУБНОР-а, књига „У славу хероја“ посвећена борцима славне Црвене армије погинулим  од 1. октобра до 30. новембра 1944.године у борбама са фашистима и њиховим слугама. Присуствовали су представници Војске Србије, Скупштине града, МУП-а, просветни радници и ученици основних и средњих школа, а такође и  изасланици борачке организације из кнића, Раче и Тополе.Културно-уметнички програм извела је певачка група „Зора“из Крајине и вокални солиста Гордана Величковић.

Аутор јединствене монографије која садржи и 1.321 име борца Црвене армије је проф. Жељко В.Зиројевић са сарадницима.

У насељу „Багремар“, где су немачки зликовци потпомогнути љотићевцима, стрељали 37 Јевреја и 78 Срба 20. октобра 1941.године, одржан је комеморативни скуп на коме је присуствовао велики број грађана, ученика, представника партија, ОРВС и СУБНОР-а. Реситал су извели ученици ОШ „3.Крагујевачки батаљон“.

У селу Опорница, где се налази споменик Црвеноармејцима, венце су положиле делегације Војске Србије, СУБНОР-а Крагујевац, локалне самоуправе, политичких странака и Друштво руско-српског пријатељства.

Испред родне куће револуционара Вите Јањића, комесара батаљона Прве пролетерске бригаде, његове браће Тике и Михајла и снаје Милеве из 3.Крагујевачког батаљона Градски одбор СУБНОР-а Крагујевац поставио је спомен плочу коју је открио њихов ратни друг и саборац, првоборац Влада Сретеновић.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Ведро
06:5617:50 CEST
СреЧетПет
min 11°C
25/11°C
25/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.