Шумадија

ЗАБОРАВ ЈЕ ВЕЛИКА ГРЕХОТА

Широм Шумадије су одржани комеморативни скупови посвећени 16-то годишњици НАТО агресије на нашу земљу.

У Крагујевцу, пред спомеником „Успење“, венце су положиле делегације Војске Србије, МУП-а, органи локалне самоуправе удружење РВИ и ППБ, СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије, Покрета социјалиста, СНС, СПС, Удружење потомака, удружење „Зора“, МРВИ, породице погинулих. Претходно је у касарни „Милан Благојевић“ одржана комеморативна свечаност а венце су положиле делегације Војске Србије, СУБНОР-а Крагујевац, Удружење РВИ и ППБ као и чланови породица погинулих у НАТО агресији. Испред споменика „Успење“ обратио се Драган Бојић, председник РВИ и ППБ, а у име СУБНОР-а пук. проф. Жељко В. Зиројевић, који су истакли немарљив допринос Шумадије у борби против НАТО агресије.

У Тополи, у организацији СУБНОР-а (уз сарадњу са СПС, Удружењем РВИ и ППБ као и потомцима ратника ОРВС Топола и Удружењем цивилних инвалида рата) венци су положени на спомен обележје Зорану Жиљићу из Жабара, који је 1999. године погинуо на Косову и Метохији. О агресији НАТО говорили су Миодраг Лазић, председник СУБНОР-а Топола и Жарко Јовановић, председник СПС Топола.

У Рачи је, у сали Скупштине општине, одржан комеморативни скуп коме су, поред грађана, младих и чланова породица погинулих, присуствовали сви челни људи Скупштине општине Топола на челу са председником Драганом Стевановићем. Приказан је и филм о активностима СУБНОР Рача. Потом су говорили председник СУБНОР-а Рача Тома Домановић и члан РО СУБНОР-а Србије пук. Жељко В. Зиројевић, о данима НАТО агресије и хероизму Војске Југославије и народа. Промовисана је књига „Записи из Лепенице“ коју је као репринт издање одштампала и издала Народна библиотека „ Радоје Домановић“ из Раче и СУБНОР. Скуп је био изузетно посећен. Годишњица агресије НАТО на СРЈ обележена је у Лапову и Книћу полагањем венаца на спомен обележја.

Медији су изузетно пропратили активности у Шумадији, а приметно је присуство младих.