САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863320Укупно посета:
  • 2654555Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЈУЛСКЕ ВАТРЕ ПОНОСА

Дан устанка народа Србије обележен је широм Шумадије као изузетно значајан историјски догађај важан за прошлост исто тако као и за будућност.

У Книћу, на спомен обележје погинулим партизанима, крај основне школе, венце су положиле делегације СУБНОР-а Кнића и одбора СПС-а. Венци су положени и на гроб једног од организатора устанка у Гружанском крају Живадина Несторовића, кога су мучки убили четници 1943. године.

У Крагујевцу, на споменик „Рањеник“, венце су положиле делегације Скупштине града на челу са председником Скупштине Мирославом Петрашиновићем, Војске Србије, СУБНОР-а Крагујевца, СПС Крагујевца, Завичајног удружења „Комови”, као и чланова породица борац НОР-а. Овом приликом постхумно је уручено признање породици мајора Лакића Кастратовића које је примила супруга Крстиња. Ово признање је дуги низ година стајало неуручено а уручење на празник исправљена је вишедеценисјка неправда истакнутом борцу НОР-а.

Централна прослава 76-годишњице устанка одржана је у Алији (општина Рача) где је 7. јула 1941. године формиран Други шумадијски НОП одред. На народном скупу, у присуству преко 500 грађана, од чега највећи број младих, венце на спомен обележје положиле су делегације општина Рача, Смедеревска Паланка и Велика Плана, делегације СУБНОР-а Србије, Раче, Велике Плане, Смедеревске Паланке, Крагујевца, Тополе, Лапова и Аранђеловца као и многа друга удружења и политичке партије.

Скупу су се обратили председник  СУБНОР-а Рача, проф. Тома Домановић а у име СУБНОР-а Србије потпредседник, пуковник проф. Жељко В. Зиројевић који је између осталог рекао: „Поздрављајући вас у име СУБНОР-а Србије и председника Чукића са светилишта где је формиран Други шумадијски одред у име јединствене родољубиве организације која броји преко 130 000 чланова са пијететом се сећамо свих који су своје животе положили у борби против фашистичких завојевача и њихових слугу. СУБНОР је био, биће и остаће окосница патриотских стремљења и љубави према Отаџбини и слободи.“

Богат извели су чланови КУД „Карађорђе“ из Раче, оркестар из Смедеревске Паланке и КУД из Мркоњић Града (Република Српска).

Признања су уручена Скупштини општине Рача и Саши Јевтићу из с. Сипића (Рача) за допринос јачању борачке организације.

Овом приликом одржан је и проширени састанак Окружног одбора СУБНОР-а Шумадије на коме је дата пуна подршка руководству СУБНОР-а Србије у очувању јединства организације.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.