САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863321Укупно посета:
  • 2654558Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПРОШЛОСТ ЧУВАМО ЗБОГ БУДУЋНОСТИ

На свечаности у Белој Цркви говорио је и државни секретар Ненад Нерић у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања:

”Сваки народ има неку особину по којој је препознатљив у свету. Сваки народ поседује карактер по којем се разликује од других. Наш народ је препознатљив по својој огромној љубави према слободи. Небројано пута до сада кроз историју исказали смо храброст и пожртвованост, и у најтежим периодима испољили одлучност и истрајност да би стигли до слободе.

Могу поносно рећи да су нам правда и слобода највреднији идеали за које смо увек били спремни да се боримо и да за њихово остварење живот дамо.

Доказ за то представља и догађај из далеке 1941. године који данас обележавамо. Догађај који представља један у низу устанака које је наш народ покренуо као одговор на ропство и одузивање слободе.

Речима: „Мајко, ја нисам могао остати слеп и глув за болове и дозиве човечанства“.

Велики Жикица Јовановић Шпанац, је својим родитељима образложио да 1937. године није отишао на факултет у Француску, већ у срце шпанског грађанског рата и у борбу против тада наступајућег фашизма. Жикица није успео у борби у Шпанији, али од својих идеала није одустао.

Тако је 7. јула 1941. године стао у одбрану народа, посегнуо за пиштољем и пуцњем означио почетак још једног устанка нашег народа. Покренуо је устанак за слободу, покренуо је устанак против фашизма.

Храбри и честити, поштени и увек за јунаштво спремни грађани овог краја су са одушевљењем дочекали почетак борбе, а у тој борби су се брзо прикључили грађани са свих тада окупираних територија.

И данас, у нашем слободном друштву, морамо чинити све да спречимо свако оживљавање нацистичке идеологије.

Држава брине о својој будућности тако што чува своју прошлост.

Због тога обележавамо овај дан, зато што је део наше историје и зато што су Срби поднели велику жртву како би фашизам био побеђен.

Наш народ је током своје историје нажалост имао жртава, и као последицу међусобних подела и сукоба.

Из тих подела и сукоба морамо извући поуке и научити како сетреба понашати према свом брату и комшији који другачије мисли, морамо престати да се делимо и међусобно уништавамо, да спроведемо стару српску изреку у дело и да се ујединимо, јер је Србија јака само када су јој грађани сложни. Живела Србија!”- завршио је говор Ненад Нерић, државни сектетар на народном окупљању у устаничкој Белој Цркви поводом Седмог јула.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.