САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863322Укупно посета:
  • 2654559Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СРЕЋАН САМ ШТО ЖИВИМ У НАШОЈ СРБИЈИ

СУБНОР АП Војводине, као део јединствене ветеранске организације у нашој држави, обележио је под покровотељством Владе АП Војводине Дан устанка народа Србије против фашизма и нацизма у Другом светском рату.

Свечаност је уприличена подно монументалног споменика „Слобода”, на Иришком венцу, на легендарној Фрушкој Гори.

По сунчаном и веома топлом времену, сенима хероја устанка поклонили су се  и венце положили Војска Републике Србије, Покрајинска влада, СУБНОР АПВ,  Амбасаде Руске федерације у Београду делгације Дистрикта  Брчко, СУБНОР општине Бијељина, Савез антифашиста из Вуковара, Делегација Војвођанских бригада, СУБНОР Новог Сада, Сремске Митровице, Вршца, Сомбора, Апатина, Кикинде, Руме, Инђије, Темерина, Старе Пазове, Лаћарка, Удружење ваздухопловаца Војводине, Епопеја Козара, политичких партија социјалиста и друге организације и грађани.

Химном Републике Србије и свечаном песмом СУБНОР Србије „Партизан сам, тим се дичим:..”  свечаност је започео Градски хор АС из Вршца, под управом  Анђелке Сучевић.

Свеколиком скупу обратио се потом председник СУБНОР АПВ, Светомир Атанацковић, истакавши огроман значај подизања устанка против фашизма у Србији 1941. године у маленој Белој Цркви код Крупња и у томе улогу КПЈ, партизанских јединица и народа Србије током Другог светског рата и  послератне изградње. Нагласио је да се не смеју заборавити жртве – 305 хиљада  бораца за слободу и да је света дужност да чувамо успомну.

Предраг Вулетић, покрајински секретар, говорио је са пијететом према устаницима и борцима за слободу и против фашизма. Изразио је дивљење према јунаштву слободара и њиховој неустрашивости у поробљеној Европи 1941. године и током читавог ослободличаког рата, потврдио је да ће влада Војводине са председником Игором Мировићем на челу подржавати СУБНОР и  активности на очувању успомене борбе за слободу и да ћемо томе учити нашу децу као би  умели да сачавују оно што су створили њихови преци.

Драмски уметник Иван Ђорђевић, првак Народног позоришта „Стерија“ из Вршца, док је Градски хор АС интонирао песму „Тамо далеко“ говорио је стихове Ђуре Јакшића ”Отаџбина“. У моћној интерпретацији чули су се и стихове Васка Попе „Непрекинута настава“ и „Неодложни повратак“.

Свечаност је високодометном учинио вршачки хор АС двадесeто минутним концертом.

Иначе, уметнички програм на свечаности, даривао је  СУБНОР града Вршца.

Своју дечачку љубав према отаџбини Србији, исказао је у свом литерарном  раду Предраг Радак, 14. годишњи, свршени ученик основне школе из села Павлиш код Вршца ”Ја немам резервну домовину”:

”Моја отаџбина и мој дом је само један, а то је целовита Србија, са свим својим природним и културним, историјским и генерацијама ствараним успоменама. Гајим љубав према својој домовини, као што је и она вековима према свом народу била несебична и даровала богату родну земљу да је обрађујемо. Обиље шума, изворе воде, мирисно воће, здраву стоку! Заслужили смо то као народ због правдољубивости и поштења, које носимо у својим срцима и неизмерној љубави .

Зато сам ја поносан што живим баш у Србији, коју носим у срцу! Када би сви њени становници били одани и верни њој, као што је она њима, нераскидива веза између домовине и њених корена, љубав која је нераскидива никада не би нестала.

Пружимо јој онолико љубави колико и она нама даје, а она ће нас, за узврат и даље хранити, чувати и бранити. Докле год буде те љубави Србија ће бити непобедива!“

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.