САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863320Укупно посета:
  • 2654555Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СРПСКИ НАРОД ЈЕ ДОСЛЕДАН

На великом окупљању народа у Белој Цркви, поводом Дана устанка, говорио је и председник Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић.

”Српски народ је храбро устао против окупатора и остао доследан славној слободарској прошлости. Ступањем у борбу против фашиста српски народ је заузео славно место у светском антифашистичком покрету.

Из историје је познато да је фашистичка Немачка са својим сателитима Италијом, Мађарском и Бугарском почетком априла 1941.године окупирала Краљевину Југославију, да је Краљевина Југославија у тој агресији војнички поражена и да је као држава престала да постоји.

НИЈЕ ПРИЗНАТА КАПИТУЛАЦИЈА

Комунистичка партија Југославије, са Титом на челу, није признала капитулацију, понудила је народу прихватљиве циљеве –  равноправност и већу социјалну правду и показала изузетну активност, дисциплину и добру унутрашњу организацију.

Захваљујући томе, у лето 1941.године повела је народ на устанак и у антифашистички рат.

То је био истински, велики историјски чин. У поробљеној Европи отворено је ново ратиште које ће дати значајан допринос антифашистичкој борби и коначној победи антифашистичке коалиције.

Ради што успешније организације народно-ослободилачког отпора у складу са одлукама Политбироа ЦК КПЈ од 4.јула, формиран је Штаб партизанских одреда за Србију, у све крајеве Србије упућени су искусни инструктори ради пружања помоћи у спровођењу донетих одлука.

Истовремено је Покрајински комитет КПЈ за Србију позвао народ у борбу против окупатора и наложио партијским комитетима да приступе организовању отпора окупатору.

Убрзо су почели да ничу партизански одреди, најпре Ваљевски, формиран крајем јуна, а током јула Космајскопосавски, па Први и Други шумадијски, а потом Чачански, Ужички, Крагујевачки, Мачвански, Краљевачки, Расински, Пожаревачки, Кукавички одред. После само око месец дана, 12.августа, основан је Први врањски партизански одред као 23.по реду.

Временом је отпор растао, партизанима је прилазио све већи број бораца, одреди су прерастали у веће формацијске јединице – бригаде, а најмање по 3 бригаде улазиле су у састав дивизије. У Другом свестском рату на тлу Југославије ратовало је укупно 55  дивизија са преко 160 бригада и преко 800.000 бораца.

То су историјске чињенице. Њих признаје сав слободољубиви свет. Резултати партизанске борбе су непролазни. Они су имали велики одјек у целој поробљеној Европи.

ФАЛСФИКАТИ НЕ МОГУ ДА ПРОЂУ

У новије време чине се чешћи покушаји да се историја прекроји и обезвреди. Пораженим снагама у Другом светском рату смета антифашизам и четворогодишња партизанска борба.

Циљ напада је омаловажавање антифашистичке борбе и рехабилитација  снага које су прихватиле колаборацију и квислинштво са окупатором и ставиле се у службу фашизма.

Чини се велика неправда покушајима проглашавања сарадника окупатора за антифашисте. СУБНОР је на страни историјске истине и о томе постоје непобитни докази, још живи сведоци и десетине хиљада спомен обележја као немих сведока историје.

Једини антифашистички покрет био је партизански и он је својом четворогодишњом борбом сврстао Југославију на треће место у свету по доприносу антифашистичкој борби.

Морамо рећи још једну историјску истину и демантовати вешто убачену подметачину да је дизањем устанка ударио брат на брата.

Овде је патриота, човек жељан слободе, устаник испалио хице на слугу окупатора. Ти хици чули су се далеко. Њихов одјек био је снажан позив на борбу свим слободољубивим људима, а првенствено Србима, јер Срби воле слободу изнад свега. Зато се с правом може рећи да је управо овде Србија рекла слобода и одавде кренула у ослободилачки рат.

Нападом на партизанску борбу, у ствари, прећутно се рехабилитује и сам фашизам који се притајио и који покушава да се, пресвучен у ново рухо, врати на историјску сцену.

СУБНОР и његових преко 130.000 чланова свесни су да је антифашизам идеологија 21.века и да борбу против фашизма морамо водити непрестано ако желимо да сачувамо свет.

Својим патриотским и државотворним програмом, својим континуираним деловањем, СУБНОР привлачи све већи број младих бораца, потомака и поштовалаца. Као јединствена организација, освежена новим кадровима у наставиће патриотску мисију.

За програм неговања и чувања од заборава слободарских традиција свих ослободилачких ратова СУБНОР има снажну подршку народа и руководства Србије.

 Многе историјске датуме па и овај данашњи, заједно обележавамо и са свих скупова шаљемо снажне поруке јединства у земљи и мира у свету. Живео СУБНОР Србије. Живела Србија! – рекао је председник Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић на народном збору у Белој Цркви.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Седми јул (2)

  • pedjaza каже:

    Tog dana 1941. godine ispaljeni su prvi ustanički hici na teritoriji Jugoslavije. Laž je da je udario brat na brata, već je došlo do likvidacije dvojice izdajnika i slugu fašističkog okupatora. Tako je otvoreno novo ratište u Evropi, koje je vezivalo značajan deo fašitičkih oružanih snaga, čime je dat značajan doprinos rasterećivanju istočnog fronta. Ubrzo je došlo do formiranja većeg broja partizanskih odreda u svim delovima Srbije, kao i na celoj teritoriji Jugoslavije. Partizanski pokret je bio jedini antifašistički pokret u Srbiji, dok je četnički pokret bio izdajnički i kvislinški.
    Nikakve savremene rehabilitacije ne mogu promeniti istorijsku istinu o tome ko je bio protiv okupatora, a ko je bio njegov sluga.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.