САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863323Укупно посета:
 • 2654560Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

УСТАНКОМ ОДБРАЊЕНА СЛОБОДА

Поносна Рађевина била је и овог Седмог јула домаћин Србији која достојанствено слави Дан устанка.

Више хиљада људи разног узраста окупило се да са поносом обележи време кад је пре 76 година испаљен први устанички хитац. Тиме је дат знак окупираној Европи да храбри народ још једном устаје, прикључујући се борби против фашистичке хитлеровске немачке солдатеске и њених поклисара, у одбрану своје али и туђе слободе.

Испред споменика Народног хероја Жикице Јовановића Шпанца положени су венци Владе Србије, Војске Србије, Општине Крупањ, многих друштвених и патриотских организација.

Почаст првоборцу устанка положила је и делегација СУБНОР-а Србије са председником Душаном Чукићем и Видосавом Ковачевићем и Мирољубом Стојчићем.

У име Рађевине говорио је председник Општине Крупањ Иван Исаиловић, наглашавајући значај тренутка кад је букнуо устанак. ”Прошлост чувамо ради будућности” – рекао је на народном збору државни секретар Ненад Нерић, а у име СУБНОР-а Србије говорио је председник Скупштине Мирољуб Стојчић истичући да је наш народ увек био доследан и по томе познат и признат и на међународној сцени и храбрости коју је исказивао у отсудним временима.

У веома прихваћеном програму, који је водила новинарка ТВ Пинк Ирена Јовановић, учествовали су, бурно поздрављени, оперски певач Оливер Њего и фолклорни ансамбл младих из Крупња.

Организатори традиционалне антифашистичке свечаности били су Одбор Владе Србије за неговање традиције, СУБНОР Србије и Општина Крупањ.

Иначе, у Белој Цркви су, после државног церемонијала, председник СУБНОР-а Србије и заменик председника, Душан Чукић и Видосав Ковачевић, одржали радни договор са руководиоцима одбора СУБНОР из тог дела Србије.

 Било је посебно речи о даљим акцијама, неопходном јединству у јединственој организацији и задацима који следе и, поред осталог, у припремама за 2018. годину кад СУБНОР Србије слави седам деценија постојања.

 То је догађај важан и за нашу државу с обзиром на то да СУБНОР Србије представља најстарију организацију антифашиста у Европи и у том смислу, својим делатностима, доприноси угледу на међународној сцени због чега је прошле године награђен великим признањем Златна повеља ”Српски ратник”.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Седми јул

 • pedjaza каже:

  Uoči obeležavanja sedamdesetogodišnjeg jubileja postojanja i delovanja, SUBNOR Srbije uporno dokazuje smisao svog postojanja, u negovanju tradicija NOR-a i antifašizma.
  Tako dugim postojanjem, neprekidnim radom i plodnim aktivnostima, može se pohvaliti malo koja organizacija u našoj zemlji, a kada su boračke i veteranske organizacije u pitanju, čak i u Evropi i svetu.
  7. jul je jedan od najznačajnih datuma u istoriji Srbiji. On je 1941. označio početak oružane borbe protiv fašističkih okupatora. I ako je posle podizanja ustanka usledila četvorogodišnja teška i krvava borba, 7. jul će trajno biti upisan u našu istoriju kao datum kada je pokazana odlučnost da se narodi Srbije dignu u borbu protiv nosilaca najmračnije i najpogubnije ideologije u istoriji čovečanstva.
  Rešenost da se ne stoji pognute glave nakon kapitulacije i uspostavljanja tuđinske vlasti, predstavljala je značajan korak u početku borbe, koja je vremenom postala opštenarodna i na čijim svetlim tekovina je, za relativno kratko vreme po oslobođenju, stvorena pristojna, stabilna i poštovana država.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.