САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 808250Укупно посета:
  • 2535371Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

КО ШТИТИ НЕПРИЈАТЕЉЕ НАРОДА?

Историја је учитељица живота а њен суд неумитан и сасвим јасан. Многи квазиисторичари и даље на разне начине покушавају да на лажни и ненаучни приступ „рехабилитују“ ратне злочинце, осведочене непријатеље антифашизма и сараднике окупатора.

Шумадија и њени житељи по злу памте све оно што су четничке „црне тројке“ предвођене Калабићем – оним кога Виши суд у Ваљеву рехабилитује а Апелациони суд у Београду поништава ту одлуку и предмет враћа на поновни поступак, учиниле на њеној територији. Како да се заборави оно што је Негован Арсенијевић – командант Прве опленачке четничке бригаде и „десна рука“ Калабића учинио на подручју Аранђеловца и Тополе, у селима Даросави, Рајковцу, Копљарима, Венчанима, Чумићу, где су „црне тројке“ оргијале над закланим патриотима и антифашистима Живаном Живановићем Папом, учитељом Љубом Томићем, Лепосавом и Станицом Јеленић, Станицом и Десанком Радовановић, Ђорђем, Павом и Димитријем Зечевићем, Даринком, Станком и Радмилом Радовић, Софијом Ристић, Радојицом Ристић, Никодијем Лазаревићем, Живадином Несторовићем, Бошком Раловићем, протом Јеремијом Исаковићем, Илијом Прокићем Недићем, Драгомиром Лазаревићем, Милицом Вујадиновић и другим родољубима.

Данас када се на политичкој сцени Србије, а и шире, појављују ретроградне снаге које желе да рехабилитују четништво и негирају антифашистичку борбу, СУБНОР Шумадије са преко 13.000 чланова распоређених у седам општинских одбора и преко 70 месних удружења одлучно позивају потомке жртава четничке каме и „црних тројки“ да дигну глас против рехабилитације четничких крволока и свих оних који су издали народ и ставили се под скуте окупатора.

Држава не може да иде напред ако правосуђе рехабилитује осведочене непријатеље народа и штити оне који су окрвавили руке од свог народа и своје земље – каже се у саопштењу Окружног одбора СУБНОР-а Шумадије.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
32°
Sunny
04:5120:26 CEST
SunMonTue
min 20°C
27/19°C
27/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.