САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 808250Укупно посета:
  • 2535371Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ТУЦ-МУЦ, АЛИ ЧИЈЕ?

Пише: Душан Чукић

Воли препознат и млађанима као партизански авијатичар уз виђеног глумца у партизанском авиону или, још упечатљивије, сеоски прескакач плотова Секула жељан путем истуреног лавора да шири глас по некад радијском беспућу, публицитетa више од хлеба кога има на претек, а у задња времена, кад му се могло и да уз крштено име Радош дода ваљда занимања сценаристе и редитеља преко мануфактурне фирме Бајић, опљувава све и свашта о чему, док је још био зелен и необогаћен народним новцем, није имао петљу или потребу ни да зуцне.

Најновијим писанијем у ”Политици”, на странама које уредништво не прихвата, како тврди, увек и као свој став, што би у једном делу човечанства схватили како може да цвета хиљаду цветова, поменути Бајић у уобичајеном свом стилу жалопојки саморекламираног генија, коме због тога не приличи да се у тексту изједначује са комарцем, упорно изопачује историју највећег дела српског народа током Другог светског рата, поништава антихитлеровску победничку коалицију, извитоперује збивања у Југославији од упада окупаторске армаде до бежаније, заједно са сарадницима, према Берлину и зна се пред ким и због чега.

Не бих овог пута о ”рехабилитацији” Бајићевог идола кад је на његовом имену, а још више измишљеном делу, почео да зарађује, судовало се ”чичи Дражи” по накнадној памети после седамдесетак година и, у петооктобарској постреволуционарној уличној правди, сводило на процесни поступак по којем би, можда, чак и фиреровој камарили аплаудирали у неком, не дај Боже, новом Нирнбергу.

Чудовишна је, такође, тврдња о наводном грађанском рату, по закључку ето и историчара Бајића, на овим нашим српским, да остале не помињем, теренима сукобили су се до истребљења партизани и четници, а Немаца нигде, гле новог чуда, ни од корова или су чекали да евентуално преживели пруже руке у знак помирења. Је ли Бајић чуо икад да се Петар Други из Лондона одрекао пуковника унапређеног у ђенерала, затражио од  преосталих војника да приђу Народноослободилачкој војсци, многи су послушали наредбу и, уколико нису окрвавили руке, без последица наставили са победницима.

Мануфактурна породична продукција снимана народним новцем све је осим истина о времену и људима, па и због тога свима и свакоме самозвани идеолог пораженог времена, осокољен ујдурмама разних и без обзира на урлике усамљених незадовољника, у добу измишљене диктатуре и тобоже медијског мрака, храбро прилепљује етикете по мери о којој може само да сања.

А шта су ”равногорски јунаци” чинили свом народу нека Бајић и слични скокну, није далеко, само до Вранића, то је ту, недалеко од Београда, погледају зверство на други дан Светог Николе 1943.године, кад су каме, о небеса, тих и таквих војничина са кокардом сладострасно пировалe над старином овенчаном орденом из претходне српске голготе, тек стасалим девојчурком, бебом у дрвеној колевци…

Није само једна породица уништена, до зоре су зликовци ишли од куће до вајата, докусуривали што су ”камарати” пропустили, трпали плен у таљиге и са првим певцима се удаљили задовољни стравичним подвигом у црно завијено село. А Вранић није, на жалост и срамоту, једини у Србији, а још мање резултат дражиноваца, о којима у ”Политици” пише, већ необуздани и уображени што му се, мисли, може Радош Бајић.

Чак и ликује. Ругајући се, у време кад му није, Министарству одбране и Војсци Србије да ни један официр није у мају званично, са уобичајеном и регуларном дозволом како прописи налажу, положио венац на Равној гори измишљеном команданту непостојеће ”југословенске војске”. 

Саопштење Бајић назива ”туц-муц”. И јесте. Али такве су његове речи, упорно продавање магле, опскурна идеологија која враћа у безнађе, вређа победнике у Другом светском рату, а антифашизам, коме се велики део планете страсно придружује, негира као  константну савремене цивилизације  у којој, види се, мањина жели из петних жила да, гледајући сопствени интерес, врати точак сумануте историје.

(Овај текст је послат уредништву дневног листа „Политика“ које није хтело да га објави, као што је пре тога, попут и у другим приликама, игнорисала Скуп антифашиста Балкана, одржан под највишим покровитељством Републике Србије, на коме су представници ветеранских организација из Грчке, Бугарске, Албаније, свих бивших југословенских република, као и из Немачке, Мађарске, Италије и Русије тражили да југ Европе никад више не прераста у „буре барута“ и зону конфликтних интереса)

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
32°
Sunny
04:5120:26 CEST
SunMonTue
min 20°C
27/19°C
28/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.