САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 808252Укупно посета:
  • 2535373Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ЧЕТНИШТВА ЈЕ РЕХАБИЛИТАЦИЈА ФАШИЗМА

Пише: Радомир Јовановић

Није спорна идеолошка и политичка опредељеност Радоша Бајића. Тешко да се ту може нешто променити, и поред добронамерних указивања на грешке, какав је и овај текст. Споран је начин, односно његова фанатична упорност (која баш зато што је фанатична прелази у дрскост и безочност) којом он још живе сведоке и потомке жртава четничких злочина убеђује у невиност Драже Михаиловића и позитивну улогу четничког покрета („Укидање Равне горе“, 25. маја 2018.).

Радош Бајић, по ко зна који пут промовише два тешка фалсификата: 1. НОБ од 1941-45. назива грађанским ратом, и 2. у судској одлуци из 2015. о поништењу пресуде Дражи из 1945. године, он види (и нас уверава у то) рехабилитацију Чиче и његових злочина и читавог четничког покрета! Истина, у току НОР страдало је много народа од злочинаца из својих редова, али то је продукт превасходно четничке идеологије. Доказ за то је Дражина „Инструкција“ од 20. децембра 1941. (значи од самог почетка рата) својим потчињеним  „командантима“ мајору Ђорђу Лашићу и капетану Павлу Ђуришићу да изврше покољ народа на подручју Рашке области, Ц.Горе и БиХ. У истом документу пише да „са комунистима-партизанима не може бити никакве сарадње“…што значи да четницима ослобођење од окупатора није био циљ „ни под разно“.

Резултат је следећи: мог оца, партизанског командира, стрељали су Немци 22. јула 1942. у логу на Бањици, пошто су га претходно, са групом бораца, четници изручили окупатору. А колико је још таквих! Ја, син таквог оца, не могу да дозволим да Р.Бајић, нити било ко други фалсификује нашу прошлост и гура ову земљу у ред фашистичких. Јер рехабилитација четништва није ништа друго него рехабилитација фашизма.

Каже Радош да је оболео од напада на „Равну гору“ и жали што није снимио свих 50 епизода о НОР-у „из друге а историјски веродостојније визуре“. А која је то визура? Она као у једној епизоди у којој се каже да, док се напаћени Дража ломата по босанским гудурама, Тито проводи са женама у Београду?! Ако је и оболео, то је од претераног ангажовања на фалсификовању наше прошлости, па је у то упрегао и целу своју фамилију. А од чега болујем ја и хиљаде других сличних мени којима су они које Радош велича променили и уништили живот? Они, четници, имали су право да убијају, а ја, дете од две и по године, нисам имао право да имам оца и срећно детињство. Млад је Радош, оздравиће, поготово ако схвати своје заблуде, али шта је са стотинама хиљада страдалих од четничке каме, шта је са нама – њиховим потомцима? Нека се уздржи од величања четништва бар док смо ми живи. А документа о Чичиним злочинима ћу да му пошаљем, ако хоће, под обавезом да их врати.

Завршавам овај текст на начин на који то чини Р.Бајић. Разлика је само у томе што он ликује над чињеницом да је група официра Војске Србије одала почаст Дражи на Равној гори и то приписује себи, односно утицају његове ТВ серије на свест народа, а ја то доживљавам као сраман и изолован чин групе заблуделих и залуталих припадника Војске, за који још нико није одговарао. Ако не буде одговорних, биће то потврда „успеха“ серије на промену свести људи. И ја сам, као наставник, имао своју сферу утицаја скоро 40 година. Не тако снажну и широку као Р.Бајић на Јавном сервису.

Радомир Јовановић, професор у пензији

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
32°
Sunny
04:5120:26 CEST
SunMonTue
min 20°C
27/19°C
27/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.