САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819337Укупно посета:
  • 2564451Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

“ЧИЧА ДРАЖА” И НЕМАЧКА ШПИЈУНАЖА

Пише: Мирољуб Васић

Још је у жижи вредна монографија Николе С. Николића „Покрет Драже Михаиловића и немачка шпијунажа“, која је због стицаја околности и скромности аутора, остала недовољно позната, присутна у јавности.

Књига, аутор анализира, обрађује и оцењује сложена питања из историје Другог светског рата, о чему сведочи сам наслов књиге.

Мукотрпан и дуготрајан је био напор аутора да напише овај вредан, добро документован рад, упркос чињеници да је обрада ове тешке теме, скопчана, поред осталог и због чињенице да је део историјске грађе још увек недоступан.

Аутор у књизи (обима 533 стране), цитира преко 1.050 докумената и помиње преко 1.370 лица и доноси веома богат списак извора и литературе.

Књига убедљиво сведочи о активности, раду четничког покрета Драже Михаиловића и деловању немачког окупатора у Југославији, у питању је свет обавештајаца (обичних, двоструких, вишеструких), и сукобљених обавештајних служби, о шпијунажи и контрашпијунажи. Дате су личности које су се бавиле закулисним активностима у покрету Драже Михаиловића, немачком војном и управном механизму и квилиншког табора. Сазнајемо сплет разних војних и цивилних обавештајних организација, успешних и промашених акција, међусобном подмићивању и надмудривању.

Дата је и тајна организација радио прислушне службе, коришћење информација и дезинформација, радио депеша, спровођење цензуре поштанских служби и сл, све је то убедљиво сведочење. Дешифровани су носиоци и извршиоци такве делатности.

Мукотрпан је био ауторов пут трагања за изворном  документацијом, посебно оне која је носила ознаку тајности.

Ова књига  трајно сведочи о покрету Драже Михаиловића о окупатору, о квислиншком табору и аргументовано сведочи о обавештајној активности у окупираној Југославији.

Посебна пажња је посвећена борби против НОП-а, утолико пре што је највећи део активности четничког покрета био усмерен против НОП-а, који је проглашен за непријатеља број један.

У питању је добро истражена и обрађена тема која убедљиво сведочи о историји и карктеру покрета Драже Михаиловића и осветљавањању окупације Југославије у Другом светском рату.

Књига предстаља значајан прилог не само за историју четничког покрета, него и за историју Другог светског рата. Она представља и подстицај  за даљу спознају проблематике четничког покрета.

Оцењујући рукопис ове вредне књиге, као његов рецезент, ја сам написао, да је задатак историографије (у њу спада историјска наука, историјска публицистика и мемоаристика) „да својом утемељеношћу, објективношћу и научношћу супротставља страстима разумност, предрасудама разборитост, политиканоству стручност, идеологизацији научност, манипулацијама искреност, незнању знање“, и да ова књига представља вредан прилог у том правцу . Она је уједно и вредан, трајан, покретан споменик њеном аутору.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Ведро
07:0017:45 CEST
СубНедПон
min 11°C
26/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.