Чачак

ТЕШКЕ УВРЕДЕ СВАКОМ РОДОЉУБУ

Градски одбор СУБНОР Града Чачка енергично се супротставља појавама одавања војних почасти сарадницима окупатора, скрнављења споменика из НОБ-а, прекрајања историјских чињеница и величања припадника квислиншких снага и сарадника окупатора.

Због тога се Градски одбор СУБНОР-а Чачка обраћа Републичком одбору са захтевом да најенергичније осуде понашање представника ангажованих на манифестацијама које тешко вређају родољубиве грађане а посебно антифашисте.

Током задње две деценије у чачанском крају се одвија процес фалсификовања историје из периода 1941-1945. године у коме учествују сарадници (и запослени) званичних институција које финансирају градске и републичке власти. Истовремено на делу је скрнављење споменика из НОБ.

Споменички комплекс у селу Остри, на месту на коме је погинуло 14 партизана чачанског партизанског одреда, потпуно је девастиран изградњом цркве, без претходне законске процедуре, израде и усвајања пројекта и издавања грађевинских дозвола и других законских докумената. На делу је било силеџијство завршено накнадним актом градске управе о уступању целог комплекса црквеној општини.

Спомен комплекс посвећен устаничкој артиљерији у селу Атеници, оскрнављен је рушењем споменика у облику топа у оближњу јаругу !!! Ни један државни орган није реаговао !!! И на том месту је саграђена црква!

Руиниран је споменик у Прељини уз одношење биста народних хероја из НОБ-а а такође су из неколико школа уклоњене бисте народних хероја. Дописи СУБНОР-а Чачка органима МУП-а су остали без одговора.

Свечаности организоване од стране СУБНОР-а Чачка поводом обележавања значајних датума из НОБ-а на Спомен парку борбе и победе – које су уредно пријављене МУП-у – често су ометане од стране припадника равногорског покрета, а да их службена лица МУП-а нису у томе спречавала, већ су чак давала предност њиховом протоколу који је обавезно био уз присуство свештеника.

Напомоњемо да испод ове хумке није сахрањен ни један припадник равногорског покрета чији представници организовано долазе у црним униформама и са свештеницима.

У поступку рехабилитације у Вишем суду у Чачку, рехабилитовани су бројни бивши сарадници окупатора 1941-1945. Према решењима Вишег суда нико није одговоран за преко 4.500 жртава чачанског краја а посебно нема одговорних за 209 закланих припадника НОП-а и чланова њихових породица, иако је познато да немачки окупатори нису примењивали тај начин ликвидације. СУБНОР Чачка поднео је преко 100 захтева за рехабилитацију припадника НОП-а и чланова њихових породица у периоду 1941-1945. Иако је Виши суд у Чачку неколико захтева позитивно решио, Апелациони суд у Крагујевцу је све захтеве одбио!!!