САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819335Укупно посета:
  • 2564448Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

НЕ ДРМАЈТЕ НАМ ТЕМЕЉЕ!

Пише: Ирена Јовановић, ТВ новинар

На једном ћошку “балканиан спирит”, што много боље звучи на енглеском у односу на оно на шта саговорник циља. С друге стране, урбана американизација вербалне свакодневице. И жртве смо и џелати, што нас ускраћује хладне главе.

Пословима у походе, гладни инспирације, дохватамо кашиком у прошлост, полако вадећи најбоље, пазећи да са њима не повучемо и нешто чега би нас било стид. Присвајање или одрицање од историјских победа и пораза, на Балкану, дневно је политичко питање.

А хоћемо више, не дрмајте нам темеље! Кад би се могло остати миран и сазнајан у тешком времену?! Служимо се уметношћу, медијима и паролама, рехабилитујемо идеје које смо покопавали незнањем. Било је дана кад је свет више знао него што је могао. Технолошка револуција у свим областима суочава нас са новом игром у којој не умемо баш све што можемо. Разумевања се зато не смемо одрећи. Насушно је.

Глад за иновацијама готово егзотичним чини свако дубоко знање и повезивање, повлачење паралела, те извођење закључака. Сочно се користе речи попут протеривања и каменовања, с нешто мање пажње негује се крути дипломатски речник. Превазиђен је поступцима и друштвеним мрежама. Ко би одолео моћи и изазову. Па, макар и да унесе немир.

Као дугме за уништење, поново ме уби прејака реч. Из Виндзорског дворца накратко је свет био помилован љубављу и савезништвом. Друго венчање деценије, нешто скромније, додуше, акцентовао је особеност и подједнакост две културе. Обавезивање брачних званичника, церемонијално, а нежно ушло је у наше домове, пуштајући њихове погледе и осмехе ка свету који је сатима зурио и тражио кост за глодање. Проглашена је и најсрећнија нација, а многи нису разумели колико се у туђој срећи може уживати. Може се и завидети или водити за примером. И краљевска је крв црвена, а дисциплина челична. Живот и тамо меандрира.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
07:0017:45 CEST
СубНедПон
min 11°C
26/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.