Шумадија

НЕДЕЛА ЗЛОТВОРА ОПОМИЊУ

Слободарски Крагујевац и Шумадија су традиционално обележили јубилеј Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

На спомен обележје борцима славне Црвене армије у Опорници чији су простор средили и очистили акцијаши, уз слике јунака Бесмртног пука који су животе дали за нашу слободу, венце су положиле делегације СУБНОР-а Србије, Шумадије, Крагујевца, Клуб волонтера и акцијаша, Удружење бораца Шумадије, СНС, СНП, Војног синдиката Србије, Удружење руско-српског пријатељства „Мир“ и поштоваоци погинулих бораца НОР-а.

У центру Крагујевца, на гробницу Народних хероја венце су положили представници Скупштине Крагујевца, Војске Србије, СУБНОР-а Србије, Крагујевца и Шумадије, представници СНС, СПС, Удружења војних пензионера и Удружење српско-руског пријатељства „Мир“.

Скупу се обратио председник СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца, проф. Жељко В. Зиројевић, који је истакао значај данашњег јубилеја и допринос Крагујевца и Шумадије антифашистичкој борби нагласивши да нећемо никада дозволити повампирење највећег зла фашизма али ни њихових сатрапа, љотићеваца, дражићеваца, недићеваца, усташа и свих који призивају зло.

Министарка у Влади Србије, проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је значај борбе против фашизма, истакавши да је Крагујевац већ октобра 1941. године доживео злочин фашиста над недужним народом али да није погнуо главу већ је наставио борбу. Председник Скупштине Крагујевца Мирослав Петрашиновић истакао је да је Крагујевац увек пружао руку пријатељства свим онима који се боре против фашизма, истакао допринос Крагујевца у борби против овог зла као и нераскидиво пријатељство које Крагујевац одржава са Смоленском, градом побратимом и Руском федерацијом. Такође је истакао да Шумарице опомињу да нећемо дозволити повампирење фашизма.

Значајно је напоменути да су на данашњем скупу ношени ликови прослављених револуционара, слободара и антифашиста, као и свих 14 Народних хероја Крагујевца којима се слободољубиви народ поноси.