Шумадија

СЛОВАЦИ НИСУ ХТЕЛИ ПРОТИВ СРБА

Поводом годишњице стрељања словачких родољуба у Становљанском пољу 21. јуна 1918. године крај спомен обележја „Два лава“ где почивају 44 родољуба који су се ношени идејама Октобарске револуције побунили проти Аустроугарске монархије и угњетавања народа, одржан је комеморативни скуп. 

Венце су положиле делегације Владе Републике Србије, Амбасада Словачке, Скупштине Крагујевца, Војске Србије, СУБНОР-а Крагујевца, Спомен парк „Крагујевачки октобар“ и Месне заједнице „Багремар“.

Стрељани војници родом из Словачке који су се нашли у саставу аустроугарске војске одбили су да се боре против српског народа и наводних „сумњивих“ повратника из руског заробљеништва задојених Лењиновим идејама после гушења побуне на коју је аустроугарска војска послала читав пук, поред словачких војника осуђено је и пет цивила „комита“ међу којима и једна жена, који су обешени.

Скупу се обратио градоначелник Крагујевца Радомир Николић, државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања Антић и представник словачке амбасаде који је положио венац и на спомен хумку стрељаних ђака.